Bild
Vy över Jordaniens huvudstad Amman.
Vy över Jordaniens huvudstad Amman.
Länkstig

Mellanösternstudier

Är du intresserad av vad som händer i Mellanöstern och vill lära dig om politik, stat, samhälle och konflikter i regionen? Då ska du läsa Mellanösternsstudier.

Om ämnet

Mellanöstern är en av de regioner som uppmärksammas mest i dagens internationella politik, inte minst efter den ”arabiska våren” och dess konsekvenser för hela regionen. Mellanösternstudier är ett tvärvetenskapligt ämne som tittar närmare på historiska och samtida problem i Arabstaterna, inklusive Nordafrika samt Iran, Israel och Turkiet.

Genom att läsa kurser i Mellanösternstudier får du en ökad och fördjupad kunskap om historia, kultur, religion och samhällsförhållanden i regionen, och regionens relationer med resten av världen. Du får också kunskaper om religionerna i Mellanöstern med tyngdpunkt på islam samt förhållandet mellan islam, kristendom, och judendom. 

I våra kurser får du lära dig om migrationens ekonomiska, politiska och sociala betydelse och får träna på att analysera fenomen som anti-semitism och islamofobi. Du får också en introduktion till konflikter och de freds- och säkerhetsfrågor som förekommer i Mellanöstern.

Våra kurser i mellanösternstudier pausas från och med vårterminen 2023.

Efter studierna

Du kan läsa kurser i Mellanösternstudier som ett komplement till andra samhällsvetenskapliga och humanistiska studieinriktningar. 

Kurser i Mellanösternstudier ger dig spetskunskap om regionen som alltmer eftersöks på arbetsmarknaden. Både organisationer och myndigheter efterlyser personer som har kunskaper om händelseutvecklingen och konflikterna i regionen.

Våra studenter söker arbete vid svenska myndigheter såsom Migrationsverket, Polisen och Sida. Men även hos organisationer inom civilsamhället såsom Röda korset och Rädda barnen, både i och utanför Sverige. Kurserna ger också kunskaper som kan vara till nytta vid exempelvis internationell tjänstgöring, informations- och undervisningsverksamhet och inom turistnäring.