Kursplan

Kostundersökningsmetodik

Dietary Assessment Methods

Kurs
MED723
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2025/2993
Ikraftträdandedatum
2025-09-01
Beslutsdatum
2025-08-21
Gäller från termin
Höstterminen 2025
Beslutsfattare
Institutionen för medicin

Betygsskala

Tvågradig skala

Kursens moduler

Kostundersökningsmetodik, 7,5 högskolepoäng

Inplacering

Kursen kan läsas inom ramen för Dietistprogrammet 240 hp samt som fristående kurs. Kursen är en fördjupning i vetenskapliga metoder inom klinisk nutrition efter Dietistexamen 180 hp.

Huvudområde med fördjupning

SAMCA Medicin - A1N Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Behörighetskrav

Godkända kurser inom dietistprogrammets termin 1 - 6, 180 högskolepoäng. Eller motsvarande vård- eller hälsoinriktad naturvetenskaplig utbildning 180 hp inklusive näringslära 7,5 hp och kvantitativ metodik 3 hp.

Innehåll

Kursen innefattar genomgång av metoder för kostundersökning på olika nivåer med fokus på individnivå. Kursen täcker in metoder för att mäta livsmedelsintag och näringsämnesintag och behandlar bearbetning, validering och sammanställning av kvantitativa kostdata. Övning ges i att självständigt utföra kostundersökning och relevanta beräkningar av dessa. Övning ges även i kritisk granskning av originalartiklar med avseende på metodavsnitt, resultat och slutsatser.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

• redogöra för kostundersökningsmetoders skillnader och likheter samt svagheter och styrkor inom forskning
• redogöra för vanligt förekommande test för mätning av validitet inom det nutritionsvetenskapliga området 
• redogöra för vanligt förekommande mätfel inom kostundersökningsmetodik och vilka konsekvenser dessa kan leda till med avseende på kostundersökningens resultat

Färdigheter och förmåga 

• tillämpa kostundersökningsmetodik och näringsberäkna kostintag • beräkna variation i kostdata på individ- och gruppnivå 
• genomföra test av validitet för i kursen använda kostundersökningsmetoder

Värderingsförmåga och förhållningssätt

• tolka erhållna kostdata med hänsyn till mätfel, generaliserbarhet och validitet 
• resonera kring kostundersökningsmetoder utifrån ett jämlikhetsperspektiv.

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Föreläsningar, workshops och seminarier, undervisningen bedrivs i hybridformat vilket innebär att man kan gå hela kursen på distans eller välja att närvara på campus vid vissa moment.

Undervisningsspråk: svenska

Examinationsformer

Kursen examineras genom:

  • Kursen examineras genom:

    • en muntlig redovisning
    • fem skriftliga individuella inlämningsuppgifter
    • tre quiz

Individuell bedömning sker vid alla examinationer.

  • Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).
  • Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.
  • Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.
  • Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).

Kursvärdering

Kursvärdering sker dels muntligt fortlöpande under kursens gång, dels skriftligt genom en digital utvärdering. Kursansvarig lärare sammanställer analys av kursutvärdering och ger förslag till utveckling av kursen. Analys och förslag återkopplas till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen och publiceras på Göteborgs universitets lärplattform.

Övriga föreskrifter

Kursen är en hybridkurs vilket innebär att den kan tas i sin helhet på distans, men vid vissa moment kan man välja att närvara på campus. Tillgång till dator är en förutsättning för att kunna gå kursen.