Litteraturlista

Hem- och konsumentkunskap 1 för lärare 1-6

Home and Consumer Studies 1 for Teachers in Year 1-6

Kurs
L6HK11
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)

Om litteraturlistan

Giltig fr.o.m
Vårtermin 2026 (2026-01-19)
Beslutsdatum
2025-12-11

Delkurs A Hushåll, konsumtion och det dagliga livet 

Alèx, P. (2007). Sparsamhetsnorm biter inte på dagens svenskar, I B. Johansson (Red.). Konsumera mera -dyrköpt lycka (161-174). Formas fokuserar.

Anving, T. (2012). Måltidens paradoxer: om klass och kön i vardagens familjepraktiker.  [Doktorsavhandling, Lunds universitet]. sid. 15-21, 103-196.

Bohlin, A. (2018). Upplevelser av ekonomisk utsatthet: barn och ungas aktörskap och strategier. I T. Johansson, & E. Sorbring (Red.), Barn- och ungdomsvetenskap: grundläggande perspektiv. (s. 596-607). Liber.

Dalquist, U., & Wadbring, I. (red.) (2017). Marknadsmässig kurragömmalek?: Barn, unga och dold reklam, Nordicom, Göteborg.

Harju, A. (2008). Barns vardag med knapp ekonomi: en studie om barns erfarenheter och strategier [Doktorsavhandling, Växjö universitet].

Hjälmeskog, K. & Höijer, K. (Red.) (2025). Didaktik för hem- och konsumentkunskap. Gleerup. sid. 11-70.

Johansson, B., & Ossiansson, E. (2014). Livspussel med utmaningar. Tolv svenska barnfamiljers berättelser om mat och hälsa (CFK- Rapport 2014-01). Centrum för konsumtionsvetenskap. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Tryggvason, N. (2018). Att säga sitt och höra till – En internationell studie om barns delaktighet i familjen. [Doktorsavhandling, Göteborgs universitet].


Aktuella läroplaner och kursplaner för grundskolan. Hämtas från www.skolverket.se (Ca 50 s.)

Artiklar och/eller utdrag tillkommer om cirka 200 sidor.

Delkurs B Livsmedel, mat och miljö 

Begner, S. & Coop Sverige. (2021). Vår kokbok. (28:e uppl.). Norstedts. (892 s., valda delar)

Hjälmeskog, K. & Höijer, K. (Red.) (2025). Didaktik för hem- och konsumentkunskap. Gleerup. sid. 99-121, 135-143.

Johansson, U. (2020). Näring och hälsa. (4.uppl.). Studentlitteratur. (460 s. valda delar)

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Kommittén för matkvalitet och folkhälsa (2013). Matens kvaliteter. Stockholm.

Livsmedelsverket och Sapere International (2015) Mat för alla sinnen – handledning 4-6. (80 s.)


Aktuella läroplaner och kursplaner för grundskolan. Hämtas från www.skolverket.se (C:a 50 s.)

Artiklar och/eller utdrag tillkommer om cirka 150 sidor.