Hem- och konsumentkunskap 1 för lärare 1-6
Home and Consumer Studies 1 for Teachers in Year 1-6
Om litteraturlistan
Delkurs A Hushåll, konsumtion och det dagliga livet
Alèx, P. (2007). Sparsamhetsnorm biter inte på dagens svenskar, I B. Johansson (Red.). Konsumera mera -dyrköpt lycka (161-174). Formas fokuserar.
Anving, T. (2012). Måltidens paradoxer: om klass och kön i vardagens familjepraktiker. [Doktorsavhandling, Lunds universitet]. sid. 15-21, 103-196.
Bohlin, A. (2018). Upplevelser av ekonomisk utsatthet: barn och ungas aktörskap och strategier. I T. Johansson, & E. Sorbring (Red.), Barn- och ungdomsvetenskap: grundläggande perspektiv. (s. 596-607). Liber.
Dalquist, U., & Wadbring, I. (red.) (2017). Marknadsmässig kurragömmalek?: Barn, unga och dold reklam, Nordicom, Göteborg.
Harju, A. (2008). Barns vardag med knapp ekonomi: en studie om barns erfarenheter och strategier [Doktorsavhandling, Växjö universitet].
Hjälmeskog, K. & Höijer, K. (Red.) (2025). Didaktik för hem- och konsumentkunskap. Gleerup. sid. 11-70.
Johansson, B., & Ossiansson, E. (2014). Livspussel med utmaningar. Tolv svenska barnfamiljers berättelser om mat och hälsa (CFK- Rapport 2014-01). Centrum för konsumtionsvetenskap. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Tryggvason, N. (2018). Att säga sitt och höra till – En internationell studie om barns delaktighet i familjen. [Doktorsavhandling, Göteborgs universitet].
Aktuella läroplaner och kursplaner för grundskolan. Hämtas från www.skolverket.se (Ca 50 s.)
Artiklar och/eller utdrag tillkommer om cirka 200 sidor.
Delkurs B Livsmedel, mat och miljö
Begner, S. & Coop Sverige. (2021). Vår kokbok. (28:e uppl.). Norstedts. (892 s., valda delar)
Hjälmeskog, K. & Höijer, K. (Red.) (2025). Didaktik för hem- och konsumentkunskap. Gleerup. sid. 99-121, 135-143.
Johansson, U. (2020). Näring och hälsa. (4.uppl.). Studentlitteratur. (460 s. valda delar)
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Kommittén för matkvalitet och folkhälsa (2013). Matens kvaliteter. Stockholm.
Livsmedelsverket och Sapere International (2015) Mat för alla sinnen – handledning 4-6. (80 s.)
Aktuella läroplaner och kursplaner för grundskolan. Hämtas från www.skolverket.se (C:a 50 s.)
Artiklar och/eller utdrag tillkommer om cirka 150 sidor.