Litteraturlista

Mat som kulturarv

Food as Cultural Heritage

Kurs
KA1045
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)

Om litteraturlistan

Giltig fr.o.m
Vårtermin 2026 (2026-01-19)
Beslutsdatum
2025-12-18

Litteraturlista KA1045 Mat som kulturarv VT26

Anderson, E. N. (2014). Everyone Eats. Understanding Food and Culture. New York University Press. Tillgänglig som E-bok via Göteborgs universitetsbibliotek. (Spec. Kap. 4, 9, 12)

Blom, Edward (2004). "Survatten, Pommac, jäst Sockerdricka och Sveriges första Cola", i Företagsminnen 2004:4 (s. 3-8). Tillgänglig via Canvas.

Brulotte, Ronda L. & Di Giovine, M.A. (2014). Edible identities: food as cultural heritage [Elektronisk resurs]. Tillgänglig som E-bok via Göteborgs universitetsbibliotek.

Bröcker, Felix (2021). ”Chefs and artists in dialogue – about the use of food as sensual and conceptual medium in contemporary art and cuisine”, International Journal of Gastronomy and Food Science, 2021-07, Vol.24, p.100339. Tillgänglig via canvas.

Castenfors, Birgitta (2000). ”Se men inte smaka – om nästan ätbar konst”, ÄTbART. Ögats och bordets fröjder. Nationalmuseum 28.9.2000-7.1.2001, Forum &, s.29-43. Tillgänglig via canvas

Englund, Peter (1993). Om kokta sovmöss och god smak. I: Englund, Peter (1993). Förflutenhetens landskap: historiska essäer. 3., omarb. uppl. Stockholm: Atlantis, 150-156. Tillgänglig via canvas.

Flint-Hamilton, K.B. (1999). “Legumes in Ancient Greece and Rome: Food, Medicine, or Poison?”, Hesperia, 68(3), pp. 371–385. Available at: https://doi.org/10.2307/148493.

Göransson, Kristian (2026). “Grekiskt vin från antiken till idag”, Rätt på rätt: matarv från när och fjärran, red. Högström Berntson & Persson, Stockholm: Carlssons. Tillgänglig via canvas.

Higgins, Hannah B. (2014). “Art and the Senses: The Avant-Garde Challenge to the Visual Arts”, David Howes, Ed., Cultural history of the senses in the Modern Age, Bloomsbury, p. 195-218. Tillgänglig via canvas.

Hutchison, Ragnhild (2024). ”A slice of Christmas Cake: The Taste of Global Trade in Christiania in the Long Eighteenth Century”, Culinary Heritage: Tracing, shaping and reshaping food culture from the Middle Ages to the present, eds. Annechen Bahr Bugge & Marianne Vedeler, Cappelan Damm, pp. 221-226. Tillgänglig: file:///C:/Users/xhogsj/Downloads/Kap+9.pdf

Högström Berntson, Jenny & Schedin, Pernilla (red.) (2023). Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys. Stockholm: Carlssons.

Jönsson, Håkan (2020). Svensk måltidskultur. Stockholm: Carlssons.

Jönsson, Håkan & Marshall, Matilda (2022). Mat- och måltidskultur – en introduktion (Måltidskunskap 7). Örebro universitet. Tillgänglig:

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1661359/FULLTEXT01.pdf

Leonhard, Karin (2020). ”The still life as a feast for the eyes”, Amuse-bouche. The taste of Art. Museum Tinguely 19.2-17.5.2020, Hatje Cantz, p. 69-75. Tillgänglig via canvas.

Mihalache, Irina D. (2014). ”Taste-full Museums. Educating the Senses One Plate at a Time”, The Multisensory Museum. Cross-Disciplinary Perspectives on Touch, Sound, Smell, Memory, and Space, ed. by Nina Levent & Alvaro Pascual-Leone, Rowan & Littlefield, p. 197-212. Tillgänglig som e-bok via Göteborgs universitetsbibliotek.

Stanley, John & Stanley, Linda (2015). Food tourism- a practical marketing guide. Wallingford: CABI. Finns att läsa som e-bok via Göteborgs universitetsbibliotek.

Synnestvedt, Anita & Gustafsson, Monica (red.) (2021). Matarv: berättelser om mat som kulturarv. Stockholm: Carlssons.

Tellström, Richard (2024). Varje tugga är en tanke: svensk matkultur under 800 år. Första utgåvan [Stockholm]: Natur & Kultur

Västerbro, Magnus (2018). Svälten: hungeråren som formade Sverige. Stockholm: Albert Bonniers förlag.

Matarvspodden

Avsnitt i Matarvspodden ingår som del i undervisningen. Podden finns att lyssna till på alla de vanliga poddställena som Spotify, Apple Podcaster (etc.) samt via GU Play.

Referenslitteratur och tips på vidare läsning 

O. Grada, Cormac (2009). Famine: a short history. Princeton, N.J.: Princeton University Press. Tillgänglig som E-bok via via Göteborgs universitetsbibliotek.

Schoerner Carr, Katarina (2016). Smaka på historien: människor och måltider ur det förflutna. Stockholm: Stockholmia

Swahn, Jan-Öjvind (2017). Matens historia från A till Ö. Fjärde reviderade och utökade upplagan Bromma: Ordalaget bokförlag

OBS! Artiklar och länkar kan tillkomma.