Mat som kulturarv
Food as Cultural Heritage
Om litteraturlistan
Litteraturlista KA1045 Mat som kulturarv VT26
Anderson, E. N. (2014). Everyone Eats. Understanding Food and Culture. New York University Press. Tillgänglig som E-bok via Göteborgs universitetsbibliotek. (Spec. Kap. 4, 9, 12)
Blom, Edward (2004). "Survatten, Pommac, jäst Sockerdricka och Sveriges första Cola", i Företagsminnen 2004:4 (s. 3-8). Tillgänglig via Canvas.
Brulotte, Ronda L. & Di Giovine, M.A. (2014). Edible identities: food as cultural heritage [Elektronisk resurs]. Tillgänglig som E-bok via Göteborgs universitetsbibliotek.
Bröcker, Felix (2021). ”Chefs and artists in dialogue – about the use of food as sensual and conceptual medium in contemporary art and cuisine”, International Journal of Gastronomy and Food Science, 2021-07, Vol.24, p.100339. Tillgänglig via canvas.
Castenfors, Birgitta (2000). ”Se men inte smaka – om nästan ätbar konst”, ÄTbART. Ögats och bordets fröjder. Nationalmuseum 28.9.2000-7.1.2001, Forum &, s.29-43. Tillgänglig via canvas
Englund, Peter (1993). Om kokta sovmöss och god smak. I: Englund, Peter (1993). Förflutenhetens landskap: historiska essäer. 3., omarb. uppl. Stockholm: Atlantis, 150-156. Tillgänglig via canvas.
Flint-Hamilton, K.B. (1999). “Legumes in Ancient Greece and Rome: Food, Medicine, or Poison?”, Hesperia, 68(3), pp. 371–385. Available at: https://doi.org/10.2307/148493.
Göransson, Kristian (2026). “Grekiskt vin från antiken till idag”, Rätt på rätt: matarv från när och fjärran, red. Högström Berntson & Persson, Stockholm: Carlssons. Tillgänglig via canvas.
Higgins, Hannah B. (2014). “Art and the Senses: The Avant-Garde Challenge to the Visual Arts”, David Howes, Ed., Cultural history of the senses in the Modern Age, Bloomsbury, p. 195-218. Tillgänglig via canvas.
Hutchison, Ragnhild (2024). ”A slice of Christmas Cake: The Taste of Global Trade in Christiania in the Long Eighteenth Century”, Culinary Heritage: Tracing, shaping and reshaping food culture from the Middle Ages to the present, eds. Annechen Bahr Bugge & Marianne Vedeler, Cappelan Damm, pp. 221-226. Tillgänglig: file:///C:/Users/xhogsj/Downloads/Kap+9.pdf
Högström Berntson, Jenny & Schedin, Pernilla (red.) (2023). Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys. Stockholm: Carlssons.
Jönsson, Håkan (2020). Svensk måltidskultur. Stockholm: Carlssons.
Jönsson, Håkan & Marshall, Matilda (2022). Mat- och måltidskultur – en introduktion (Måltidskunskap 7). Örebro universitet. Tillgänglig:
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1661359/FULLTEXT01.pdf
Leonhard, Karin (2020). ”The still life as a feast for the eyes”, Amuse-bouche. The taste of Art. Museum Tinguely 19.2-17.5.2020, Hatje Cantz, p. 69-75. Tillgänglig via canvas.
Mihalache, Irina D. (2014). ”Taste-full Museums. Educating the Senses One Plate at a Time”, The Multisensory Museum. Cross-Disciplinary Perspectives on Touch, Sound, Smell, Memory, and Space, ed. by Nina Levent & Alvaro Pascual-Leone, Rowan & Littlefield, p. 197-212. Tillgänglig som e-bok via Göteborgs universitetsbibliotek.
Stanley, John & Stanley, Linda (2015). Food tourism- a practical marketing guide. Wallingford: CABI. Finns att läsa som e-bok via Göteborgs universitetsbibliotek.
Synnestvedt, Anita & Gustafsson, Monica (red.) (2021). Matarv: berättelser om mat som kulturarv. Stockholm: Carlssons.
Tellström, Richard (2024). Varje tugga är en tanke: svensk matkultur under 800 år. Första utgåvan [Stockholm]: Natur & Kultur
Västerbro, Magnus (2018). Svälten: hungeråren som formade Sverige. Stockholm: Albert Bonniers förlag.
Matarvspodden
Avsnitt i Matarvspodden ingår som del i undervisningen. Podden finns att lyssna till på alla de vanliga poddställena som Spotify, Apple Podcaster (etc.) samt via GU Play.
Referenslitteratur och tips på vidare läsning
O. Grada, Cormac (2009). Famine: a short history. Princeton, N.J.: Princeton University Press. Tillgänglig som E-bok via via Göteborgs universitetsbibliotek.
Schoerner Carr, Katarina (2016). Smaka på historien: människor och måltider ur det förflutna. Stockholm: Stockholmia
Swahn, Jan-Öjvind (2017). Matens historia från A till Ö. Fjärde reviderade och utökade upplagan Bromma: Ordalaget bokförlag
OBS! Artiklar och länkar kan tillkomma.