Länkstig

Swati Parashar

Professor

Institutionen för globala studier
Telefon
Besöksadress
Konstepidemins väg 2
41314 Göteborg
Postadress
Box 700
40530 Göteborg

Om Swati Parashar

PhD (politik och internationella relationer): Lancaster University, Storbritannien. MA (Politik och internationella relationer): Jawaharlal Nehru University, New Delhi, Indien. BA (History Honours): Lady Shri Ram College, Delhi University, Indien.

Jag är professor i freds- och utvecklingsstudier vid School of Global Studies (SGS). Jag är medredaktör för International Feminist Journal of Politics och som redaktionsmedlem i andra tidskrifter. Jag samredigerade bokserien, Creative Interventions in Global Politics med Rowman och Littlefield, och Gender and Sexuality in Global Politics med Bristol University Press. Jag var medprogramordförande för International Studies Associations årliga konvent i Montreal 2023.

Mina tidigare akademiska utnämningar har varit vid Monash University och University of Wollongong i Australien och vid University of Limerick i Irland. 2017 var jag gäststipendiat vid Center for the Study of Developing Societies (CSDS), Delhi. Innan min akademiska karriär arbetade jag som policyanalytiker i tankesmedjor i Indien och Singapore.

Mina forsknings- och undervisningsintressen är feministiska och postkoloniala internationella relationer, kultur och religion i global politik, hunger och hungersnöd, sexuellt våld i fred och krig, kvinnliga militanter och kombattanter, fred och utveckling i Sydasien och Östafrika, raspolitik för bistånd organisationer och forskningsetiken. Jag välkomnar forskningsmöjligheter och handledning inom dessa områden.

Jag skriver sociala och politiska kommentarer i olika lokala och internationella medier och mina offentliga engagemang fokuserar på utveckling, konflikter och våld. Jag driver min egen blogg (www.kaalratri.com) om kvinnors erfarenheter som främjar idén om "solidaritet bortom gränserna".

Jag kommer ursprungligen från Indien, är mycket rest och har levt i mångkulturella sammanhang i Asien, Europa och Australien. Jag är en entusiastisk testcricketfantast och pysslar då och då med resultatförutsägelser och könsanalys av denna mest koloniala sport. Livet utanför den akademiska världen berikas av hindustansk klassisk musik, ghazals och vintage Bollywood, och matlagning för vänner och familj.

Jag talar flytande hindi och engelska, kan förstå och tala Maithili, Urdu och Bengali. Jag förstår också grundläggande svenska och lär mig språket för mer flyt.