Länkstig

Staffan Mossenmark

Professor

Enheten för
musik
Besöksadress
Eklandagatan 86
41259 Göteborg
Postadress
Box 210
Göteborg

Om Staffan Mossenmark

Mossenmark är professor i komposition och undervisar samt handleder inom konstfältet performativ ljudkonst, platsspecifik konst och ljudkonst med inriktning mot offentliga platser. Han bedriver egen forskning och iscensättningar i det offentliga rummet, där han betraktar den gemensamma platsen som en möjlighet och en spelplats för konstnärliga, kommunikativa och demokratiska rättigheter. Forskning har även skett genom USIT - Urban Sound Institute, en forskningsgrupp där dess medlemmars arbetsfält var arkitektur, akustik, ljudkonst och komposition.

Mossenmark ses ofta som en person som går sin egen väg och som konstnär rör sig mellan tradionella former och ovanliga och unika iscensättningar för att presentera sin musik och ljudkonst. Hans verk-katalog innehåller flera operor (t.ex. Björks öde och äventyr, Bortbytingen och Stjärneborg) samt många kammarverk komponerade för internationellt erkända musiker och samtidigt är många av hans projekt fokuserade på det offentliga rummet, ofta med otraditionella iscensättningar och kompositioner med unika kombinationer av instrument eller ljudande objekt. Exempel som kan nämnas är OZON II - konsert för 24 glassbilar, Fån - konsert för mobiltelefoner, Sirénens sång - konsert för båtar, V8 - konsert för amerikanska bilar, Iron - konsert för bodybuilders, Snöskoterballett - konsert för snöskotrar och slagverk, WROOM - konsert för 100 Harley-Davidson motorcyklar, och Bra vibrationer - konsert för Dynapack-maskiner.

Mossenmarks kompositioner och iscensättingar, som ofta har åtföljts av stor medieuppmärksamhet, har presenterats runtom i Europa som i USA, Kanada, Japan, Kina, Ryssland och Australien. Han har givit många föreläsningar och workshops runt om i Europa på akademier för musik, konst, arkitektur och design och har spelat en ledande roll i EU-finansierade projekt som har involverat upp till så många som 10 länder samtidigt.

Sedan 2009 är han konstnärlig ledare för festivalen GAS - Göteborgs Art Sounds och sedan 2007 är han en av grundarna och konstnärligt ledande för festivalen Verona Risuona, en festival där konst, musik och performance äger rum på offentliga platser, gator och torg i Verona, Italien.

Se vidare: 

GU PLAY: https://play.gu.se/media/t/0_refcm8gn

www.mossenmark.com