Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Sofia Gräsberg

Universitetsadjunkt

Enheten för film, fotografi och litterär
gestaltning
Besöksadress
Storgatan 43
41138 Göteborg
Postadress
Box 131
40530 Göteborg

Om Sofia Gräsberg

Jag undervisar (40%) på kandidatprogrammet i litterär gestaltning. Jag är intresserad av vad som händer i litteraturens många rum, av litterär programläggning och organisering genom och kring litteratur.

Tidigare var jag enhetschef för Litterär gestaltning 2014 t o m 2019, dessförinnan utbildningsadministratör och studierektor för ämnet (2012).

Parallellt med undervisningen arbetar jag som verksamhetsledare för Göteborgs Litteraturhus sedan dess start 2015. http://goteborgslitteraturhus.se/

Mellan 2005 och 2016 arrangerade jag Göteborgs poesifestival, tillsammans med Linn Hansén. Exempel på teman som togs upp under dessa år är Övergångar, Makt och Orientering, samt arbetade vi med ett längre projekt som utgick från översättningar och introduktioner av samtida kvinnlig poesi från Iran, Irak, Saudiarabien och Bahrain.

Sedan 2009 har jag deltagit i redaktionskommittén för tidskriften Ord & Bild. Under 2019 var jag medredaktör för ett nummer av tidskriften med temat Brev. http://www.tidskriftenordobild.se/

2004-2009 var jag en del av trion som drev en bokaffär vid namn "vänder sig om," i Göteborg, där vi utöver försäljningen av böcker, tidskrifter och fanzines även arrangerade uppläsningar, bokcirklar och litterära händelser.

Tidgare har jag även varit koordinator för Internationell Författarscen Göteborg samt på YH-utbildningen Kulturverkstan (kulturprojektledning).

Utbildning:

Fil.mag i litteraturvetenskap. Även studier i bl a historia, kulturvetenskap, nordiska språk och ryska vid Mälardalens högskola, Göteborgs universitet och Herzen University i St Petersburg, Wiks folkhögskola och Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.