Länkstig

Sofia Gräsberg

Universitetsadjunkt

Enheten för film, fotografi och litterär gestaltning
Besöksadress
Storgatan 43
41138 Göteborg
Postadress
Box 131
40530 Göteborg

Om Sofia Gräsberg

Undervisar (40%) på kandidatprogrammet i litterär gestaltning och är intresserad av vad som händer i litteraturens många rum, av litterär curering och av organisering genom och kring litteratur.

Tidigare enhetschef för Litterär gestaltning (2014-2019) dessförinnan utbildningsadministratör och studierektor för ämnet (2012).

Parallellt med undervisningen anställd som verksamhetsledare för Göteborgs Litteraturhus sedan dess start 2015. http://goteborgslitteraturhus.se/

Från 2006 i olika konstellationer verksam som arrangör till Göteborgs poesifestival och från 2017 i former som syftar till att lyfta fram nya litterära curatorer. Några exempel på teman som bearbetats upp under åren som arrangör är Övergångar, Makt och Orientering samt mellan 2013-2016 i ett längre projekt som utgick från översättningar och introduktioner av ny samtida kvinnlig poesi från Iran, Irak, Saudiarabien och Bahrain.

Sedan 2009 medlem i redaktionskommittén för tidskriften Ord & Bild. Medredaktör för ett nummer av tidskriften med temat Brev 2019. http://www.tidskriftenordobild.se/

Mellan åren 2004-2009 en del av den trio som drev en fristående bokaffär i kollektiv form vid namn "vänder sig om," i Göteborg. "vänder sig om," sålde böcker, tidskrifter och fanzines men arrangerade även uppläsningar, bokcirklar, fester och litterära händelser.

Tidigare även koordinator för Internationell Författarscen Göteborg samt på YH-utbildningen Kulturverkstan (kulturprojektledning).

Utbildning:

Fil.mag i litteraturvetenskap.

Studier i bl a historia, kulturvetenskap, nordiska språk och ryska vid Mälardalens högskola, Göteborgs universitet och Herzen University i St Petersburg, samt Wiks folkhögskola och Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.