Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Mats Björkin

Om Mats Björkin

FD, docent i filmvetenskap

Allmänt

Jag disputerade i filmvetenskap 1998 (Stockholms universitet) och är sedan 2002 universitetslektor i filmvetenskap.

Utöver att ha forskat och undervisat i filmvetenskap, samt under två år även vid Filmhögskolan, har jag även haft flera lednings-, styrelse-/nämnd- och utvecklingsuppdrag. Jag har under åren även skrivit understreckare och en del mindre kommentarer i Svenska Dagbladet.

Jag ingår i Spelvetenskapligt kollegium.

Sedan juli 2015 är jag prefekt för Institutionen för kulturvetenskaper.

Forskning

Min forskning handlar framför allt om datorspelshistoria, både som kultur- och mediehistoria, men också som del av mjuk- och hårdvaruhistoria.

Jag har sedan lång tid även bedrivit forskning kring vad medieteknologier, natur och människor har med varandra att göra. Mycket har kretsat kring Sverige under 1950-talet, där allt viktigt skulle kunna kommuniceras med hjälp av film, tv, ljudband, bildband, flanellografer, utställningar, reklam, tidningar, kataloger, konferenser, rapporter, debatter, men också med lastbilar, isblock, älvar, kraftverk, tvättmaskiner, händer och ansikten.

Det som förenar dessa forskningsinriktningar är att varje enskilt undersökningsobjekt kräver sin egen historiska och teoretiska analys för det skall vara möjligt att säga något på ett mer generellt plan.

Undervisning

Jag har undervisat på de flesta områden inom filmvetenskap och vill gärna kunna kombinera översikter med problemorienterade fallstudier utifrån tanken att humanistisk utbildning framför allt handlar om att hjälpa studenter att utveckla analytiska färdigheter för att kunna göra nya spännande saker. Ett exempel på det är kandidatprogrammet Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap, som jag tog initiativ till 2013 och som startade höstterminen 2015.