Länkstig

Markus Bergström

Programansvarig

HDK-Valand - Högskolan för konst och
design
Besöksadress
Kristinelundsgatan 6-8
Göteborg
Postadress
Box 131
40530 Göteborg

Universitetsadjunkt

Enheten för
Design
Besöksadress
Kristinelundsgatan 6-8
41137 Göteborg
Postadress
Box 131
40530 Göteborg

Om Markus Bergström

Sedan 2014 har jag arbetat som adjunkt i design vid HDK–Valand där jag fokuserar på ekosociala frågor relaterade till boendemiljöer och hemliv. Tidigare ledde jag en designstudio i London, där jag huvudsakligen arbetade med offentliga institutioner, gallerier och museer.

Jag har omfattande erfarenhet av undervisning inom design och arkitektur och har undervisat vid olika institutioner och program i Sverige och utomlands. Jag har utvecklat kurser inom olika ämnen och organiserat föreläsningsserier, ofta med fokus på social och materiell hållbarhet i relation till boendeförhållanden och bostäder. Under flera år har jag lett en postgraduate-kurs som heter Between Design and Architecture och arbetat tillsammans med studenter med bakgrund från olika ämnen och konstområden. För närvarande är jag programansvarig för MFA Design vid HDK–Valand.

Som medgrundare av Kök är jag involverad i ett forskningsprojekt som undersöker kritiska planetära frågor relaterade till vardagsbeteenden och vanor i våra hem. Jag är också en inbjuden deltagare i Hidden Sites, ett forskningsprojekt som drivs av Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. Tidigare projekt inkluderar arbete inom stadsutveckling för Shodoshima Setouchi Triennale i Japan och för Verksmidjan konstnärsverkstad i Hjalteyri, Island. Under min tid i Auroville, Indien, har jag också forskat om alternativa bostadskoncept och teknologier.