Länkstig

Linda Maria Thompson

Doktorand

Enheten för film, fotografi och litterär
gestaltning
Besöksadress
Storgatan 43
Göteborg
Postadress
Box 131
40530 Göteborg

Om Linda Maria Thompson

Jag är doktorand i konstnärlig gestaltning med inriktning fotografi vid Mittuniversitetet i samarbete med HDK-Valand vid Göteborgs universitet.

Doktorandprojektet handlar om att söka ny kunskap om och genom konstnärlig praktik fokuserat på representationsutmaningar relaterade till platser av energiutvinning och miljöförändringar. Inom dokumentärfotografi finns en tradition av omsorg för sociala och miljömässiga frågor, men trots goda avsikter fortsätter att möta utmaningar relaterade till representation av ämnet. Samtidigt har dokumentär fotografisk praxis och artefakter använts på extraktiva sätt mot både människor och naturen. Termer som "decolonising photography" eller "environmental rephotography" har kommit fram för att beskriva arbetet med att engagera sig i ombearbetning av arkiv och tidigare berättelser. På engelska innebär ordet "revision" noggrann läsning, förändring och ibland korrigering. På svenska kan ordet revision också mena en extern kritisk granskning. Forskningsprojektet ”Revision and the River” undersöker bevittnande och revidering i dokumentärkonstpraktiken med fokus på berättelser om miljöer i förändring.

Projektet fokuserar på fallet med det ikoniska Nämforsen som blev vattenkraftverk längs Ångermanälven i Västernorrland som en plats för kollektivt minne och imaginär potential. Nämforsen är hem till mer en av Europas största samlingar hällristningar, ligger vid byn Näsåker och älven rinner genom vintersbetesmarkerna för Voernese Sameby. Nämforsen var platsen för den första av fyrtiofyra vattenkraftsdamminstallationer på Ångermanälven som satte katastrofala barriärer för den vilda laxens kritiska vandringsresa. Genom tolkande miljörefotografering, montage, sekvensering och andra revisionistiskt handlingar, utforskar denna forskning platsbaserad dokumentärkonstpraktik som en form som vittnar om och inbjuder nya föreställningar av bilden av Nämforsen.

Jag är konstnär och lärare baserad i Ångermanland, Sverige. Jag har en bakgrund både akademiskt och professionellt inom bildjournalistik med en Bachelor of Arts från University of Montana och en Master of Arts från Mittuniversitetet. Jag är författare till tre monografier som på olika sätt behandlar representationen av migration genom dokumentärkonsterna; In Place of Memory (Teg Publishing, 2016), Emigrant Memoir (Självpublicerat, 2019) och Återvändarna / The Returners (Självpublicerat, 2021). www.lindamthompson.com