Länkstig

Jan Yngwe

Professor

Enheten för klassisk musik och
kyrkomusik
Besöksadress
Eklandagatan 86
41259 Göteborg
Postadress
Box 210
Göteborg

Professor emeritus

Högskolan för scen och
musik
Besöksadress
Eklandagatan 86
41256 Göteborg
Postadress
Box 210
40530 Göteborg

Om Jan Yngwe

 Jan Yngwe är dirigent, tonsättare och professor i körsång och dirigering vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Han har studerat dirigering i bl a London, Salzburg och Siena. Genom åren har han dirigerat alla svenska orkestrar av rang: Radiosymfonikerna, Kungliga Filharmoniska Orkestern Stockholm, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, m.fl.

Han är också internationellt verksam, som dirigent, inspiratör, pedagog och föreläsare.

Jan är sedan 1978 dirigent för Vocal Art Ensemble of Sweden, en stark röst i det svenska och internationella körlivet. www.vocalartensemble.se Tillsammans har de turnerat världen över, gjort mängder av inspelningar av inte minst nutida körmusik och regelbundet framträtt i både Sveriges Radio och SVT .

Sedan decennier är Jan också dirigent för Kammarkören vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Jans produktion som tonsättare domineras av kör- och orkestermusik och många är de verk som under åren direkt tillägnats Vocal Art Ensemble.

2004 tilldelades Jan Yngwe ”Johannes Norrby-medaljen” för ”en mångårig, framgångsrik och ytterst kvalificerad verksamhet som kördirigent” och han blev dessutom utnämnd till “Årets Körledare 2015” “för sin höga konstnärliga kvalitet under decennier som tongivande i det svenska och internationella körlivet”.