Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Therese Andersson

Universitetslektor

Avdelningen för
estetik
Besöksadress
Renströmsgatan 6
41255 Göteborg
Rumsnummer
2250
Postadress
Box 200
405 30 Göteborg

Om Therese Andersson

Allmänt

Jag disputerade i filmvetenskap vid Stockholms universitet 2006 med avhandlingen Beauty Box: Filmstjärnor och skönhetskultur i det tidiga 1900-talets Sverige. Mellan 2007-2009 arbetade jag med postdoc-projektet Sofia Coppolas Marie Antoinette som möjliggjorts av ett stipendium från Anna Ahlström och Ellen Terserus Stiftelse. 2010 påbörjades ett nytt forskningsprojekt, Blixtlås, knapp och kardborrband – makt och materialitet under styling och påklädning, som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond.

Forskning

I min forskning inspireras jag av kulturvetenskapens ämnesmässiga mångsidighet, teoribyggen och tvärvetenskapligt analytiskt förhållningssätt. Min forskning är inriktad mot populärkultur och jag rör mig mellan områden som exempelvis film, TV, celebritets- och stjärnstudier, liksom mode- och klädforskning. Jag har bland annat varit redaktör för boken Hjältar och Hjältinnor – Föreställningar och gestaltningar från Eufemiavisorna till Gösta Berlings saga (2012) och gästredaktör för Culture Unbound – Journal of Current Cultural Research med temanumret ”Fashion, Market and Materiality” (2011).

Undervisning

Jag har undervisat på flera områden inom filmvetenskap och kulturvetenskap, samt inom bland annat modevetenskap, media- och kommunikationsvetenskap och historia.

Samverkan

Jag har, som inbjuden föreläsare, presenterat min forskning i olika offentliga sammanhang, samt bistått med sakkunskap i olika mediesammanhang med varierande exempel som Dagens Nyheter, Tidningen Apoteket och Your Life.