Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Våravslutning

Publicerad

Den 19:e juni avslutade institutionen för Ekonomi och samhälle terminen genom att göra en utflykt i den egna staden. Eftermiddagen inleddes kl. 15 med ett besök hos stadsbyggnadskontoret för att lyssna på en presentation av planerna för Gamlestadsområdet och Kviberg. Området skall förändras med resecentrum, nya bostäder och ett nytt stort köpcentra i SKF:s gamla lokaler vid Kulan.
Ombyggnaden av Gamlestadstorg till ett resecentrum kan inte genomföras utan att en arkeologisk undersökning genomförs. Byggarbetsplatsen ligger nämligen rakt ovanpå medeltidsstaden Nya Lödöses centrum. För att få både en utflykt och möjlighet att se platserna från föredraget hade paddan hyrts in som transportmedel ut till Gamlestaden.
Vid starten från Kungsportsplatsen var vädret ännu ganska bra, men några regndroppar i luften fick många att utnyttja de utdelade gula regnkapporna!

Bild borttagen.
Turen gick sedan via Stora hamnkanalen ut i Göta älv och vidare in i Säveån. Om Nya Lödöse fått vara kvar hade Säveån med stor säkerhet omvandlats till den stadens motsvarighet till Stora hamnkanalen. Från Säveån fick man verkligen ett nytt perspektiv på området, allt var mycket grönare. Det var mycket växtlighet utmed åns kanter och bitvis kunde man inte tro att färden gick genom ett tätbebyggt område, det var faktiskt svårt att orientera sig!
Under resan på Säveån förvärrades regnet, ett skyfall drog in över oss, ett verkligt test av uthållighet och tålamod.

Bild borttagen.
Färden avslutades vid utgrävningsområdet där vi fick en guidad tur vid området där Domkyrkan och kyrkogården låg och vid några av de centrala gatorna i staden som just nu är synliga inom området. Vid kyrkan har stora mängde skelett hittats trots att området uppgetts vara utgrävt sedan tidigare och tömt på fynd. De uppgifterna visade sig inte stämma. Det är troligen mycket som kommer att omvärderas i samband med undersökningen.
Ur jorden kommer en stor mängd fynd och det märks att detta varit en framgångsrik handelsstad. Det skall också bli intressant att följa de fortsatta utgrävningarna för att bland annat se om hela Nya Lödöse verkligen flyttade till Klippanområdet 1548-1563 eller om delar av staden låg kvar på den gamla platsen.