Länkstig

Tom Eccles och Lena Willemark nya hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten

Publicerad

Lena Willemark, folkmusiksångare, svensk riksspelman och kompositör, och Tom Eccles, curator och chef för Bard CCS, New York har utsetts till hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Lena Willemark, foto: Mats LefverktRiksspelman Lena Willemark är en de viktigaste sångarna och fiolspelarna inom svensk folkmusik. Hon är även komponist och konstnärlig ledare och känd för att ibland sjunga på Älvdalska.

– Hon har haft väldigt stor betydelse för att öka intresset för, och kunskap om folkmusik. Hennes öppna, inspirerande arbetssätt med levande tolkningar, musikaliska dialekter och gehörsmässigt vidareförd och levandegjord tradition har betytt mycket för våra studenter. Det är fantastiskt roligt och hedrande för oss att hon nu blir hedersdoktor. Jag ser fram emot att få utveckla vårt samarbete, säger Anders Jormin, professor på Högskolan för scen och musik.

Lena Willemark har en unik förmåga att på samma gång vara kulturbärare och bevarare av traditioner som nyskapare och utforskare av modern konstmusik. Hon har fått flera priser och internationella utmärkelser för sitt gränsöverskridande arbete. Hennes senaste skiva Blåferdi fick mycket uppmärksamhet.

Tom Eccles – curator och katalysator

Tom Eccles, foto: CCS BardTom Eccles, vid Bard College i USA, är en banbrytande curator som har varit med och genomfört många av världens mest utmanande konstprojekt de senaste decennierna.

– Han har samarbetat med hundratals konstnärer, både sådana som är internationellt erkända och nya förmågor, och genomfört de mest ambitiösa visioner. Det är mycket tack vare honom som Akademin Valand fått möjlighet att ta del av och bidra till utvecklingen inom internationell konstnärlig och curatorisk forskning, säger Jason Bowman, professor på Akademin Valand.

Tom Eccles är chef för Center for Curatorial Studies vid Bard i New York, Bard CCS och har tidigare bland annat grundat the Hessel Museum of Art, varit curator på Park Avenue Armory och varit chef för New Yorks Public Art Fund. Oavsett vad han tar sig an för uppdrag har Tom Eccles alltid varit en katalysator för förändring.

Både Lena Willemark och Tom Eccles kommer till Göteborg för doktorspromoveringen den 19 oktober.