Bild
Inzoomat på vitt garn vävd med en speciell teknik
Verk skapat med multiweave av studenten Elise Westin.
Foto: Elise Westin
Länkstig

Studenter och alumner i forskningsprojekt om vävning

Forskare, studenter och alumner från HDK-Valand har samlats kring ett forskningsprojekt om ett verktyg för vävning. I mars åker några av dem till Estland för att ställa ut.

Vävningsverktyget MultiWeave är ett redskap som är lätt att använda, tar liten plats och möjliggör att skapa tredimensionella verk. Professor Maja Gunn på HDK-Valand Campus Steneby har varit med i ett internationellt forskningsprojekt om verktyget, där även studenter och alumner varit inkluderade. I mars åker några av dem till Tartu i Estland, där det kommer vara en utställning med de arbeten som skapats i projektet. 

– Jag och en kollega åker som representanter från HDK-Valand tillsammans med två studenter. Det är en professor i Tartu, Kadi Pajupuu, som har initierat det, och flera andra universitet ingår också, säger Maja Gunn.  

I projektet har deltagarna introducerats för och sedan skapat verk med MultiWeave. I Tartu kommer det att vara en utställning med studenternas arbeten, och Maja Gunn kommer tillsammans med kollegan Matilda Dominique att hålla en kortare föreläsning om hur de har arbetat med verktyget. Senare i år kommer det också att komma ut en artikel i en bok om verktyget och projektet där de båda är medförfattare.

– Vi kommer också att göra studiebesök och ta del av estländsk textilproduktion, så det är ett utbyte som sker, säger Maja Gunn. 

Bild
Brunt pappersgarn och grått och grönt lin vävda till en skulptur
Emilia Elfvik arbetar med lin och pappersgarn, som hon väver till block att skapa skulpturer av.
Foto: Emilia Elfvik

En av fördelarna med MultiWeave är att det är förhållandevis enkelt. HKD-Valands alumn Emilia Elfvik byggde om verktyget med kartong och grillspett, och har sedan vävt block i pappersgarn och lin som hon satt ihop till en skulptur. 

– Jag har utforskat verktyget kan man säga, det var hela poängen med att testa det här verktyget. Jag jobbar mycket med form och 3D, så det här är ett verktyg som passar mig perfekt. Vävning blir platt och kräver stor yta att jobba på, men här får du samma principer men kan jobba fort, säger Emilia Elfvik.  

Elise Westin är en av de två studenter från HDK-Valand som deltar i projektet, hon läser andra året på programmet Textil-Kropp-Rum på Campus Steneby. Hon berättar att de fick ett grundverktyg som de sedan fritt fått modifiera och förändra, och hon har valt ett lite utmanande uttryck i sitt arbete. 

– Det kändes som mycket arbete, men så här efteråt tycker jag absolut att det var värt det, säger hon. 

Bild
Elise har brunt lockigt hår och en ljust gul blus. Ett par glasögon sitter i hennes hår.
Elise Westin läser andra året på kandidatprogrammet Textil-Kropp-Rum.
Foto: Karl Ekdahl

Hon tycker att det ska bli speciellt kul att få resa utomlands och gå på vernissage med tanke på hur begränsat det varit de senaste åren.

– Jag kände att det här är en möjlighet man inte får så ofta, och särskilt nu efter åren med pandemi så kände jag att det här kan jag bara inte missa. Det känns väldigt roligt att få möjlighet att ställa ut utomlands också, säger Elise Westin.  

Projektet är fortfarande pågående då publikationen kommer senare, men utställningen i Tartu sammanfattar den första fasen med att presentera de objekt som studenterna har gjort. Förhoppningen är sedan att verktyget ska kunna fortsätta användas, och i framtiden integreras i textilutbildningarna på HDK-Valand. 

– Det har varit ett bra samarbete, det är bra för våra studenter att visa upp sig utomlands och att vi har internationella samarbeten, men också att studenter får ta del av ett forskningsprojekt. Det tror jag är viktigt också långsiktigt, hur vi utvecklar programmen och visar hur forskning kan komma in i utbildningen även på kandidatnivå, säger Professor Maja Gunn. 

Av: Henrik Sandgren

MultiWeave forskningsprojekt

Projektet drivs av Pallas University of Applied Sciences, Tartu i Estland. Forskare och studenter från HDK-Valand reser till Tartu den 9 mars för att medverka i en utställning tillsammans med studenter från flera andra länder. Resultatet ska också sammanställas i bokform.