Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Riksbankens Jubileumsfond stöder CERGU:s partikonferens

Publicerad

Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att stödja en konferens om expertutvärderingar av partipositioner och partikonkurrens i Europa som anordnas av Centrum för Europaforskning (CERGU).

Konferensen äger rum 13-14 juni 2013 och organiseras av Jan Rovny & Jonathan Polk, båda postdoktorala forskare vid CERGU.

Konferensen syftar till ett ökat samarbete och utbyte av erfarenheter mellan svenska och internationella forskare som studerar europeiska politiska partier. Konferensen möjliggör därmed ett möte mellan olika forskare som använder surveymetoder för att bedöma preferenserna hos politiska aktörer i Europa. Ett särskilt fokus ligger på tidigare användning och framtida utveckling av den så kallade Chapel Hill Expert Survey on Political Parties (CHES), vilket är den mest omfattande  surveyundersökningen tillgänglig när det handlar om expertbedömningar av partiers positioner och preferenser. Ett annat viktigt inslag är förberedelserna inför 2014, där en särskild satsning ska göras på Sverige eftersom vi har ett så kallat "supervalår" med val till alla fyra politiska församlingar med bara ett par måndaders mellanrum. Här kommer konferensen även att bidra till viktiga möten och utbyten med svenska valforskare.