Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Pumpan en gammal kulturväxt

Publicerad

Nu är det Halloweentider med pumpor som lyser upp i höstmörkret. Men pumpornas historia är betydligt äldre än Halloweenfirandet. De äldsta fynden av pumpor är flera tusen år gamla. Vi frågar forskaren Åslög Dahl om pumpan och dess historia.

Pumpor

Var kommer pumporna ifrån?

– Pumpor kommer ursprungligen från Syd- och Centralamerika, där det finns åtminstone 27 vilda arter. De har ofta åtskilliga meter långa rankor som hakar fast i annan växtlighet med sina klängen. Ursprungsbefolkningen i Amerika har tagit flera arter i bruk, som tillsammans med majs och bönor varit mycket viktiga för försörjningen. De äldsta fynden är tolvtusen år gamla. De har påträffats i Florida. Sedan dess har hundratals kultursorter utvecklats.
– Det finns många olika former hos odlade pumpor: de kan vara klotrunda, men också klubbformade, gurklika, tefatsformade, klotrunda och vara av mycket varierande storlek, från något hekto upp till den pumpa som 2016 vägde över ett ton! För att producera en sådan går det åt mycket gödning och omvårdnad. Naturligtvis finns det tävlingar för odlare.

Hur hänger pumpor ihop med Halloweenfirandet?

– Halloweenfirandet sägs ha sitt ursprung i gamla nordeuropeiska traditioner. Under slutet av oktober och början av november firades en skörde- och blotfest. Samtidigt ansågs att gränsen mellan de dödas och de levandes värld var som tunnast vid den här tiden på året. Invandrare från Irland och Skottland förde med sig firandet till USA. Där passade det bra att skördefesten också fick celebrera pumpornas mognad; de granna färgerna lyser upp höstmörkret så fint!

Hur har pumpor använts genom tiderna?

– Man har inte alltid odlat pumpa för att äta själv. Vissa sorter används mest till djurfoder, andra till förvaringskärl eller andra bruksföremål. Myskpumpans frön täcks med sirap och ugnsbakas. Fikonbladspumpan har ett fruktkött som innehåller mycket fibrer. Det Åslög Dahlinnehåller ett enzym som spjälkar protein, vilket kan komma till användning i livsmedelsindustrin.
– Av pumpaköttet tillverkade aztekerna en sötsak som påminner mycket om det ”änglahår” som idag görs av pumpa på Mallorca. Fikonbladspumpans kött kokas med råsocker till en sorts marmelad. I Mexiko blandas unga frukter och frön med en söt, alkoholhaltig dryck som tillverkas av majs.
– Av silverfröpumpans frön mals ett mjöl som kan användas till att dryga ut vanligt mjöl, eller som blandat med vatten tas som medel mot inälvsmask.
– Pumpor odlas också som prydnad; de som går under namnet prydnadspumpor är ofta beska eller bittra och inte så goda att äta, men några smakar gott. Det är dock svårt att veta på förhand.
Squash, som också kallas zucchini, är också en pumpa. Ordet squash kommer från askutasquash, och användes av en ursprunglig folkgrupp i New England. Det betyder ”äts färsk” eller ”äts rå”.

Kontakt:

Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.
Tel: 031-786 2664
Mobiltelefon: 0707-55 69 62
E-post: aslog.dahl@bioenv.gu.se

Foto: Porträttbild Åslög Dahl, fotograf Malin Arnesson