Bild
Part of ’Om Frihet’, one of eight pieces that was part of KOREOARTscape 2017
Del av verket ’Om Frihet’, KOREOARTscape 2017.
Foto: Benedikte Esperi
Länkstig

Nytt samarbetet med Dansfilmfestivalen

Publicerad

Kulturavsforskning, dansfilm och arkiv blir föremål för nytt samarbete och tillgängliggörande av forskning och arkivmaterial.

Det är ett spännande nytt samarbete som arkivklustret vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier har inlett med Dansfilmfestivalen på Ringön, säger Astrid von Rosen.

Dansfilm i arkiven

Dansfilmsfestivalens konstnärliga ledare Benedikte Esperi och arkivklustrets forskningskoordinator Astrid von Rosen kommer att utveckla samverkansprojektet under 2022.  Projektet handlar om dansfilm i relation till arkiv. Dansfilmfestivalen är konstnärsdriven och utgör ett forum och en arena för utövare att möta ny publik och nya miljöer genom dansfilm.

Jag söker aktivt vägar att nå ut med forskningsresultat och tillgängliggöra arkivmaterial i sammanhang där detta möts av intresse, säger Astrid von Rosen. Mötet med Benedikte fick mig att vilja visa bortglömd dansfilm, som annars ligger dold i arkiven.

Inom festivalen har vi ett stort intresse för dansmaterial som redan finns i arkiven, och för att tillföra arkiven nytt material. I år hoppas vi kunna visa Gaytime - en fantastisk dansfilm producerad här i Göteborg, som visades i TV hösten 1969, berättar Benedikte Esperi, Dansfilmsfestivalens konstnärliga ledare.

Årets upplaga av Dansfilmfestivalen på Ringön äger rum mellan 10-13 februari 2022, i Göteborg.