Navigate to video: AI i tjänstemannayrken
Video (02:27)
AI i tjänstemannayrken
Bild
Länkstig

Nyfikna studenter tog plats när Lina Nygren berättade om AI och sin karriärresa

Publicerad

Efter avslutad gästföreläsning på Handelshögskolan, om sin resa till Vice Head of Client Success & Head of B2B SME Segment på GO MO Group, fick Lina Nygren många frågor från intresserade studenter på kursen Organisation och ledarskap. Hon betonade vikten av att våga nätverka och hur generativ AI kan förbättra arbetsflödet.

Med en kandidatexamen i International Business och en masterexamen i Growth Management (Matix) från Handelshögskolan, har Lina Nygren på bara fyra år, klättrat till en chefsposition på den digitala marknadsföringsbyrån GO MO Group. Byrån fokuserar på att hjälpa ledande B2B-företag att anpassa sig till förändrade köpbeteenden genom datadrivna- och digitala strategier. 

Syftet med Lina Nygrens föreläsning på Handelshögskolan i Göteborg var att inspirera studenter inom områden som ledarskap, effektivisering med generativ AI och karriärmöjligheter. 

– Jag tycker det är kul att inspirera studenter om de olika vägar man kan utforska efter studierna och jag vill också berätta om min resa och vad jag tidigare gjort. Om jag kan inspirera människor till att utforska nya möjligheter så känner jag att jag har lyckats, säger hon. 

Att ta steget ut på arbetsmarknaden kan vara utmanande. Lina Nygren delade med sig av sina erfarenheter för att vara konkurrenskraftig efter avslutade studier. 

– Jag ville framhäva att det inte finns några rätt eller fel vägar att ta. Personligen valde jag att ta mig an nya utmaningar och byggde erfarenhet genom att praktisera och arbeta gratis i ett halvår direkt efter studierna. Det var en investering som ledde till min nuvarande position, säger hon. 

Så knyter man kontakter efter studietiden

Efter föreläsningen flockades många studenter kring Lina Nygren för att ställa frågor och diskutera olika ämnen. 

– Vi pratade främst om betydelsen av att nätverka under studietiden. Varje individ man möter kan vara en framtida kontakt eller källa till värdefulla erfarenheter. Det handlar om att se varje möte som en möjlighet till lärande och samarbete, säger hon. 

Hon lyfte fram nyttan med att praktisera vid sidan av studierna för att få insikter om olika typer av bolag och karriärvägar. 

– Vi diskuterade också vikten av att våga ta initiativ och kontakta företag man är intresserad av. Ibland handlar det bara om att bjuda in till en lunch. Det är viktigt att våga ta det första steget. Det handlar inte alltid om vad man får ut av det själv utan även om att förstå och lära av andra människors resor, säger Lina Nygren. 

Ansvarsfullt ledarskap: Att vara uppmärksam på teamets behov

Men hur man hittar det där jobbet var bara en del av föreläsningen. Många studenter strävar också efter att bli goda ledare i framtiden. 

– Bra ledarskap för mig är att man har hög emotionell intelligens, man är lyhörd innan man agerar och ser personerna på andra sidan, att man inte bara har sin egen agenda och kör på det fullt ut. Ledarskap handlar om hur jag ska få mitt team att jobba mot ett mål. Alla har sina individuella mål och jag som ledare måste se till att mina medarbetare uppfyller sina individuella mål samtidigt som vi uppfyller hela teamets mål, säger Lina Nygren. 

Lina Nygren berättade även om hur man kan arbeta mer effektivt inom ett bolag med hjälp av generativ AI, se mer om det i videoklippet i spelaren ovan.