Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Nu flyter det nya forskningsfartyget

Publicerad

Skagerak har nu gjort en första provtur på havet och allt verkade fungera enligt planerna.

För några dagar sedan förflyttades Skagerak från byggplatsen till en pråm för att sedan börja en förflyttning till ett annat varv, Remontowa, för indockning i en flytdocka tillsammans med pråmen. Efter kontroller av täthet, djupgående, trim, stabilitet med mera sänktes flytdockan och Skagerak kunde flytande på egen köl, bogseras tillbaka till Nauta för att förtöjas vid varvets utrustningskaj.

−Hela operationen utfördes på ett mycket professionellt sätt av det anlitade polska specialistföretaget. Vädret har också varit idealiskt med svag vind och temperatur på minus två grader, säger projektledare Anders Backman.

Under lördagen den 17 december förtöjdes Skagerak flytande på egen köl med babordssidan till kajen vid utrustningspontonen på varvet Nauta i Gdansk.

−Utdockningen från pråm och stöttor gick bra och Skagerak flöt på rät köl när hon bogserades från Remontowa tillbaka till Nauta. Djupgåendet var 3,4 meter för och 2,9 meter akter med cirka 30 ton ballast. Omfattande täthetskontroll visade inget läckage, säger Anders Backman.

Nu fortsätter arbetet med installation och hopkoppling av de olika systemen ombord samtidigt som fartygets inredning färdigställs. När installationsarbetena är klara och systemen avprovade är det dags för provkörningar, först vid kaj och därefter till sjöss.

− Varvet med underleverantörer, liksom vår personal på plats kommer att arbeta samtliga vardagar i helgerna, säger Anders Backman.