Bild
Bilder som visar maträtter och kakor
#matarv #måltidskultur #fika #hållbarframtid
Foto: Jenny Högström Berntson
Länkstig

Matarv för en motståndskraftig och hållbar framtid

Stiftelsen Anna Ahrenbergs Fond för vetenskapliga m.fl. ändamål har beviljat medel för planering av det tvärvetenskapliga forskningsprojektet EATING GOTHENBURG: Food Heritage for a Resilient and Sustainable Future City. Arbetet ska lägga grunden till stora forskningsansökningar och bygger på kompetens från flervetenskapliga miljöer vid Göteborgs universitet.

– För att skapa en hållbar framtid är det nödvändigt att öka förmågan att mobilisera Göteborgs olika matarv som centrala faktorer för en kreativt uthållig stad, menar Astrid von Rosen, professor och föreståndare för Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet.  
 

Bild
Porträttbild Astrid von Rosen
Astrid von Rosen, föreståndare Centrum för kritiska kulturarvsstudier
Foto: Emelie Asplund

Matarv har kraft att skapa starka identiteter och koppla samman olika delar av staden i ett gemensamt ansvarstagande för kommande generationer. 

Tvärvetenskaplig forskning för en hållbar matframtid

I projektet ingår forskare knutna till Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Centrum för turism och nätverket #matarv vid Göteborgs universitet.

Under projektets första fas skall forskargrupper och individuella forskare med tvärvetenskaplig kompetens, eller dito potential samlas. Fokus för de medverkande ska vara inom det tvärvetenskapliga fältet matarv och att kunna bidra med expertkunskap för att utveckla ett hållbart Göteborg för kommande generationer.

Projektets mål är att aktivera en stark grupp forskare från olika discipliner som tillsammans kan gå in med större forskningsansökningar på temat Matarv för en motståndskraftig och hållbar framtid.

Deltagande forskare
  • Astrid von Rosen, Institutionen för kulturvård & Centrum för kritiska kulturarvsstudier
  • Maria Persson, Institutionen för historiska studier  & Centrum för kritiska kulturarvsstudier
  • Erik Lundberg, Företagsekonomiska institutionen & Centrum för turism