Bild
Masterstudenter mötte nobelpristagare
Länkstig

Masterstudenter mötte nobelpristagare

Publicerad

”Spännande och trevligt”. Karin Borsch och Albert Wallgren, studenter på masterprogrammet i nationalekonomi medverkade i The Nobel Week Dialogue, som i år arrangerades i Göteborg med temat ”The Future of Migration”.

Hallå Karin och Albert, 

Hur var det att möta nobelpristagare? 


Albert: Det var väldigt kul att röra sig bland nobelpristagare och prominenta professorer, lite skräckinjagande men spännande och trevligt. 

Karin: Cathryn Costello som jag fick äran att ställa frågor till är inte en nobelpristagare men en av de främsta forskarna inom sitt fält (migrationsrätt). Det var spännande att kunna ställa frågor till någon med så omfattande kunskap inom ämnet. 
 
Hur förberedde ni er? 

Albert: Christian Dustmann är en välpublicerad ekonom, så jag har kunnat läsa en hel del av hans forskning och även kunnat se flera av hans presentationer kring just migration. 
 
Karin: Jag läste på generellt om temat migration och såg på tidigare föreläsningar av Cathryn för att lära mig mer om vilka frågor hon brukar diskutera. Jag förberedde några frågor innan men det uppstod även nya frågor spontant under själva evenemanget. 

Bild
Panelsamtal under Nobel Week Dialogue

Vad var mest intressanta med era samtal? 

Albert:
Det mest intressanta innehållet var nog Christians presentation där han skiljer mellan ekonomiska och kulturella aspekter kring synen på migration och argumenterar att på det stora hela är kulturella skillnader som ligger till grund för den ökande illviljan mot migration. Sen var det såklart väldigt intressant och nervöst att vara med i ett panelsamtal och ställa frågor framför en stor publik och i ett sådant välpublicerat sammanhang.   
 
Karin: När vi har ett samhällsklimat som är fientligt mot migration så var det intressant att höra ett rättighetsperspektiv, något som man sällan hör i debatten. 
 
Tog ni med er några insikter från dagen? 

Albert: Jag tycker verkligen att hela dagen gav en väldigt spännande insikt om att migration är något vi som människor alltid har gjort, liksom andra djurarter. Att vi med största sannolikhet kommer fortsätta flytta och sprida oss på jorden och att vi kommer behöva hitta bättre lösningar än vi tidigare haft då klimatförändringar förmodligen kommer öka på migrationstakten. 
 
Karin: Utöver möjligheten att diskutera med Cathryn var det även många spännande föreläsningar under dagen. En som verkligen framträder är Stephan Schiffels föreläsning om hur vårt genetiska arv avslöjar historien om människors migration för tusentals år sedan. Det belyser tydligt det faktum att mänskligheten konstant är i rörelse. 

Bild
Karin Borsch på Nobel Week Dialogue
The Nobel Week Dialogue 2023  

Se The Nobel Week Dialogue 2023  

Alberts programpunkt ”The Economics of Migration” kommer cirka 2:49:30 in i videon och Karins programpunkt ”The Governance of Migration” vid ca 3:15:20

Läs mer om The Nobel Week Dialogue 2023 


Område
Student