Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Många medier i luften

Publicerad

Vetenskapsfestivalen logga 2014

Hallå där, Mats Björkin, docent i filmvetenskap och medverkande i årets Vetenskapsfestival med programpunkten Transmedialt berättande.

Hur ska du medverka i årets Vetenskapsfestival?
– Jag ska vara med i Vetenskapsrouletten. Ett antal forskare sitter i varsin gondol i Lisebergshjulet. Besökarna går sedan in i gondol utan att i förväg veta vad de kommer att få höra om.

Du ska prata om transmedialt berättande. Mats Björkin
Kan du berätta lite kort vad det är?

– Transmedialt berättande är berättande som äger rum i flera olika medier, på olika plattformar. Det kan handlar ofta om att kombinera film eller tv med ett spel eller annan form av interaktivitet. Det kan också handla om att kombinera en i förväg producerad berättelse med live-evenemang av olika slag. Det viktiga är att kombinationen av medier, av medieteknologiska plattformar, bidrar till att utvidga upplevelsen, så att karaktärer eller berättarvärld blir mer intressanta än om de bara uttryckts i ett medium.

Vad hoppas du att besökarna i gondolen ska ta med sig efter åkturen med dig?
– En förståelse för hur de berättelser vi berättar och de berättelser vi tar del av är beroende av vilka verktyg vi använder för att berätta.

Varför vill du medverka i årets Vetenskapsfestival?
– Jag tycker det är kul att diskutera kulturvetenskaplig forskning med personer som kanske inte tänker på vår forskning som just Forskning.

Vill du höra mer från Mats Björkin? Besök Vetenskapsfestivalen och Lisebergshjulet på Liseberg den 8 maj klockan 17-18.

Här hittar du alla 42 medverkande i Vetenskapsrouletten