Bild
skyline Berlin
Berlin
Foto: Shutterstock: mapman
Länkstig

Lätt att räkna ut semesterresans klimatpåverkan

Publicerad

Segla i Kroatien, besök Berlin eller vandra Jämtlandstriangeln. Oavsett resmål och färdsätt kan plattformen Klimatsmartsemester.se beräkna hur stort koldioxidutsläppet blir per person och resa. Plattformen bygger på data och kunskap som tagits fram av forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers.

Klimatsmartsemester.se finns både tips på klimatsmarta semestrar och möjligheter att klimatberäkna en resa med valfri start- och slutdestination samt boendeform.

– Det spelar stor roll både vilket transportsätt och vilken boendeform du väljer och det syns tydligt när du klimatberäknar din resa på plattformen som vi tagit fram, menar Erik Lundberg, forskare vid Centrum för turism.

Aktiviteter ger också klimatpåverkan

Det är inte bara transport och boende som ger klimatpåverkan utan även vilka aktiviteter man gör på destinationen. Därför har forskarna även tagit fram data som visar olika aktiviteters klimatpåverkan.

– Vissa aktiviteter ger mycket klimatpåverkan till exempel turer med RIB-båt, kryssningar och helikopterskidåkning.  Medan andra aktiviteter som besök på nöjesparker, musikfestivaler och vanlig utförsåkning ger lägre klimatbelastning, berättar Jörgen Larsson, forskare i hållbar konsumtion på Chalmers.

Interaktiv världskarta visar utsläpp för flygresor

Plattformen har även en interaktiv världskarta som gör att det direkt går att se växthusgasutsläppen för flygresor. Svenskarnas flygresor ger ungefär lika stora utsläpp av växthusgaser som allt bilkörande och detta är något som minskar möjligheterna att nå klimatmålen. Cirka 80 procent av flygresorna är för privata syften.

– På plattformen kan du själv kolla vilka utsläpp en planerad flygresa leder till, men du kan också gå tillbaka och beräkna utsläpp från tidigare flygresor som du har gjort. Vi hoppas att kartan kan fungera som ett verktyg för att öka medvetenheten om flygets klimatpåverkan, säger Jörgen Larsson.

Plattformen innehåller även mycket information om varför och vart vi reser, vad som händer när vi reser samt länkar till forskningsrapporter om turism och klimatpåverkan. Dessutom finns tips om hur man hittar rätt rutt med tåg och hur du semestrar med tåg och cykel i Europa.

Om Klimatsmartsemester.se

Klimatsmartsemester.se har tagits fram i samarbete mellan flera olika parter. Erik Lundberg på Centrum för turism vid Göteborgs universitet är huvudansvarig för klimatssmartsemester.se. Jörgen Larsson vid Chalmers tekniska högskola är ansvarig för allt sifferunderlag som används på plattformen. Anneli Kamb som numera är doktorand på Kungliga Tekniska Högskolan, och Fredrik Warberg från Tidsverkstaden ek för har också deltagit i arbetet.