Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Hur många klädesplagg har du i din garderob?

Publicerad

När, var och hur köper vi våra kläder? Lagar vi dem när de går sönder? Och hur mycket kläder har vi egentligen i våra garderober? På initiativ av Sörmlands museum förde cirka 100 frivilliga deltagare under förra året konsumtionsdagböcker över sina inköpsvanor. – Det här är ett unikt och jättespännande material som kan ge kunskap om vardagliga konsumtionspraktiker som det annars kan vara väldigt svårt att få inblick i, säger Magdalena Petersson McIntyre som nu ska studera materialet.


Dagböckerna kommer från högstadie- och gymnasielever samt vuxna i olika åldrar som anmält sig frivilligt till Sörmlands museum. I dagböckerna har de fått anteckna sådant som beskriver dem som klädkonsumenter. Till exempel vad som görs med kläder som inte längre används, hur praktiker kring klädvård och lagning ser ut, hur innehållet i garderoben ser ut samt berättelser om senaste inköp.
Magdalena Petersson McIntyre, docent i etnologi vid CFK, kommer under november och december att gå genom materialet.


- Det verkar vara ett stort och detaljerat material. Jag ska titta på hur det förhåller sig till tidigare forskning i ämnet och se vad som kan vara intressant att gå vidare med i kommande forskningsprojekt, säger Magdalena Petersson McIntyre.