Bild
Gruppfoto, Janina med kollegor.
Janina Karree syns näst längst till höger på bilden.
Länkstig

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

Publicerad

Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med läkarexamen från Göteborg, fått en av de åtråvärda platserna vid University of Pittsburgh Medical Center (UPMC).

Bild
Porträttbild av Janina Kaarre
Janina Kaarre

Janina Kaarre har minst sagt en internationell bakgrund. Hon är uppvuxen i Finland, har gjort utbytesår i Portugal, och läst till läkare i Göteborg. Nu fortsätter hon alltså på samma inslagna bana med en Residency i USA.

– Jag trivs väldigt bra här. Jag känner att jag fått en väldigt fin möjlighet, som jag inte trodde skulle vara möjligt för mig. Här finns väldigt kompetenta kirurger och operationsvolymerna är stora. Jag ser fram emot att få hjälpa patienter och att få bli en duktig kirurg, säger Janina Kaarre, när jag möter henne i ett videosamtal från andra sidan Atlanten.

Arbetsglädje

Det är en ambitiös och krävande miljö, berättar hon. Underläkarna arbetar väldigt hårt, särskilt under de två första åren då det blir minst 80 timmar per vecka på sjukhuset, plus den tid som krävs för att studera inför de olika obligatoriska proven.

– Det kommer bli väldigt mycket jobb och väldigt mycket plugg, i alla fall de första åren. Det hårda arbetet kommer löna sig senare, när jag får bli mer självständig som läkare, säger hon:

– Jag tycker om den hårda arbetskulturen här. Alla stöttar varandra, ingen är avundsjuk utan gläds med varandra i framgångar. Det finns också en fin sammansättning i min klass, med olika etniciteter och bakgrunder.

Så småningom kan hon tänka sig att satsa på att göra sin Fellowship inom sportmedicin eller ryggkirurgi, men är öppen för andra val. Fellowship är den ytterligare specialisering som följer efter Residency. Hennes sikte är sedan inställt på att vara fortsatt verksam i USA.

Bild
Gruppfoto, Janina med kollegor.
Janina (längst fram) uppskattar sina kollegor.

Sammanslagen AT och ST

Residency kan beskrivas som en kombination av det svenska systemets AT och ST. Tillsammans med de övriga ST-läkarna i sin grupp ska Janina Kaarre nu genomföra fem års klinisk fortbildning under handledning, med inriktning mot ortopedi.

– Det är en väldigt populär specialitet, och det är stor konkurrens om att få en residency inom ortopedi. I hela USA finns totalt inte ens tusen platser, och bara några få går till icke-amerikaner varje år, berättar Janina Kaarre.

Hon tog sin läkarexamen 2022, och är sedan dess doktorand på Avdelningen för ortopedi på Institutionen för kliniska vetenskaper, med professor Kristian Samuelsson som huvudhandledare. Sedan något år tillbaka har hon åkt fram och tillbaka mellan Göteborg och Pittsburgh, där hennes bihandledare professor Volker Musahl leder ett framstående center inom idrottsortopedi: UPMC Sports Medicine Center. Avhandlingen är nästan klar, och planen är att hon ska försvara den vid Göteborgs universitet nästa vår.

AV: ELIN LINDSTRÖM


Område
Student