Länkstig

Göteborgselever till final i Forsknings-SM

Publicerad

Totalt 14 elever från Göteborg och närliggande orter kvalificerade sig igår till final i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Semifinalen i Göteborg var en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm 31 mars-2 april.

Glada leenden från deltagarna Matilda Sternhufvud och Sophia Stickel.

”Framtidens vågbrytare”, Matilda Sternhufvud och Sophia Stickel, Aranäsgymnasiet, Kungsbacka.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. På semifinalen i Göteborg, som arrangerades i samarbete med Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, tävlade elever med 30 olika projektarbeten.

- Det känns jättekul och lite otippat! Vårt projekt var annorlunda från många andra, men det ska bli jättekul att presentera i Stockholm, säger Elin Billgren, Ester Hillgren och Jennifer Runestig från Göteborg, som vann en finalplats med sitt projekt.

- Det var väldigt roligt att visa mitt projekt för alla, eftersom det är något jag jobbat så mycket med. Det var väldigt roligt att prata med juryn också, de var trevliga och intresserade! säger Klaudia Jaworska från Borås, som också vann en finalplats.

Finalisterna kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses.

Ellen Hammarstedt, medlem i Sveriges Unga Forskningslandslag 2019 och silverpristagare vid Asiatiska mästerskapen i forskning för unga, CASTIC 2019, närvarade även vid semifinalen.

- Unga Forskare gav mig chansen att testa mina vingar som forskare och knyta band för livet. Mitt bästa tips till årets finalister är att ha kul och låta domarna se hur mycket man brinner för sitt projekt, säger hon.

- De ungdomar som nu gått vidare till final tillhör några av landets skarpaste. Nu får de chans att mäta sig med elever från hela Sverige, och ta sitt intresse för vetenskap och forskning till nästa nivå. Vi önskar dem stort lycka till, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.


Finalister från semifinalen i Göteborg

Finalisterna kommer från Göteborg, Kungsbacka, Lysekil, Borås och Mölnlycke:

”Klimatförändringarnas påverkan på Saccharina latissima”, Alexander Ahl, Gullmarsgymnasiet, Lysekil
”Fusion och diffusion - en matematisk modell”, Leonid Pototskiy, Kitas gymnasium, Göteborg
”Drafting och dess effekter utanför sportcykling - En kvantitativ CFD-studie”, Johannes Kron och Viktor Sundström, Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg
”Identifiering av peroxisomspecifika gener”, Elin Billgren, Ester Hillgren och Jennifer Runestig, Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg
”Studie av närbelägna supernovor”, Klaudia Jaworska, Bäckängsgymnasiet, Borås
“X-Ray Search for Core-Collapse Supernovae in Nearby Galaxies”, Oscar Lindberg, Hulebäcksgymnasiet, Mölnlycke
”Framtidens vågbrytare”, Matilda Sternhufvud och Sophia Stickel, Aranäsgymnasiet, Kungsbacka
”Venti: Design- och funktionsutveckling hos inhalatorer”, Hulebäcksgymnasiet, Mölnlycke, eleverna vill vara anonyma


Pressinbjudan till finalen i Stockholm
Välkomna att besöka finalen på Tekniska museet i Stockholm.
Utställning: 31 mars och 1 april kl. 10:00-14:30.
Prisceremoni: 2 april kl. 13.30-15.00.
Info: www.ungaforskare.se/utstallningen

Kontakt:
Anna Hedlund
Generalsekreterare, Unga Forskare
076 109 11 23
anna.hedlund@ungaforskare.se

Dorotea Blank
Chalmers tekniska högskola
076 792 95 55
dorotea.blank@chalmers.se

Marie Jensen
Göteborgs universitet
076 622 98 51
marie.jensen@gu.se

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Varje år tävlar hundratals elever i en digital uttagning samt i semifinaler runt om i Sverige. Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm den 31 mars-2 april 2020. Ett stort antal skolklasser besöker Utställningen varje år för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 42 medlemsföreningar som organiserar 4 700 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se