Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Glory Msacky är årets Global Swede vid GU

Publicerad

Glory Msacky, som läser masterprogrammet inom folkhälsovetenskap med inriktning mot hälsoekonomi, har utsetts att representera Göteborgs universitet vid ceremonin Global Swede. Hon beskrivs som en föredömlig student och en förespråkare för barns och ungas hälsa. 

Det är Närings- och Utrikesdepartementen, i samarbete med Svenska institutet, som arrangerar ceremonin Global Swede, för att uppmärksamma internationella högskolestudenter som utbildat sig i Sverige och som utmärkt sig inom områden nära relaterade till innovation och entreprenörskap. 

Glory Msacky kom till Sverige från Tanzania 2017. Hon känner sig mycket hedrad att bli utnämnd till Göteborgs universitets representant för Global Swede:

– För mig är det ett erkännande av mitt medvetna beslut att på bästa sätt ta chansen att studera i Sverige. Min kunskap, mina färdigheter och mitt perspektiv på livet i allmänhet utmanas, och får mig att växa och utvecklas. Denna utnämning är för mig en enorm uppmuntran att fortsätta utforska och släppa loss den bästa delen av mig.

Hon studerar masterprogrammet inom folkhälsovetenskap med inriktning mot hälsoekonomi, som hon tycker är en mycket bra utbildning.

– Utbildningen har varit en riktig ögonöppnare för mig, med många intressanta kurser och workshops. Den ger förståelse för folkhälsa från många olika aspekter, säger Glory Msacky, som just nu avslutar sitt projektarbete som ska ge en fördjupad förståelse för kontextuell påverkan av matintag bland barn från familjer med dåliga ekonomiska och sociala förutsättningar.

En föredömlig student

Glory nominerades till priset av sina lärare Jesper Löve och Monica Hunsberger, som i sin nominering skriver att hon utmärkt sig som en föredömlig student, som tar varje tillfälle att lära sig. Förutom att hon arbetar hårt med sina studier beskriver de henne också som både ödmjuk och vänlig.

Parallellt med sina studier arbetar hon för företaget Gynius i Göteborg, som tillhandahåller bärbart kolposkop, ett instrument som kan användas för att screena kvinnor för livmoderhalscancer. Hon har medicinsk bakgrund, och länge varit en förespråkare för barns och ungdomars hälsa.

Med tanke på smittspridningen blir inte årets ceremoni, den tionde i ordningen, som den brukar. En mindre grupp kommer att samlas i Stockholm och övriga kommer att delta digitalt. Ceremonin hålls den 28 maj.