Giovanni Volpe får ERC Proof of Concept Grant

Publicerad

Fysikern Giovanni Volpe vid Göteborgs universitet får nu drygt 1,5 miljoner kronor av European Research Council, ERC, för att kommersialisera sitt forskningsprojekt LUCERO. I projektet har en metod utvecklats för att enkelt och billigt kunna analysera celler med hjälp av artificiell intelligens och optisk pincett.

Nu är det klart vilka som får ERC Proof of concept grant i första utlysningen 2020. Bidraget på 150 000 euro ger forskare som redan har fått medel från ERC möjlighet att vidareutveckla sina forskningsresultat.

Totalt får 55 forskare från 17 olika länder bidrag. Tre av forskarna är verksamma i Sverige. En av dem är Giovanni Volpe vid Göteborgs universitet med projektet LUCERO: Smart Optofluidic micromanipulation of Biological Samples.

Porträtt på Giovanni Volpe, som ler– I projektet har vi utvecklat en metod där vi med hjälp av AI och optisk pincett kan analysera enskilda celler i lösningar utan att förstöra cellerna, säger Giovanni Volpe, vid institutionen för fysik.

De nuvarande tekniker som finns har många begränsningar, enligt Giovanni Volpe. De kräver tillgång till en stor mängd celler och en avsevärd experthantering. Metoderna är dessutom arbetsintensiva och i vissa fall förstörs cellerna.

Förenklar analyserna

Genom den nya metod som utvecklats i LUCERO förenklas analysarbetet.

– Vanliga standardmikroskop, som redan finns i biomedicinska laboratorier, kommer kunna användas och det kommer drastiskt att sänka kostnaderna för biomedicinsk forskning.

Här finns en stor kommersiell marknad dessutom, anser Giovanni Volpe.

– Analysmetoden kan användas inom en rad områden som till exempel konstgjord befruktning och rättsmedicin. I själva verket är det nu ett idealiskt tillfälle att utveckla metoden kommersiellt eftersom marknaden värderas till 1,4 miljarder dollar globalt och den förväntas fortsätta växa med mer än sjutton procent årligen, säger Giovanni Volpe.

Han räknar med att LUCERO kommer att ge runt 20 jobb till universitetsutbildade experter och forskare inom EU inom de kommande fem åren.

LUCERO, har redan fått initial finansiering och stöd från två olika organisationer som stöder satsningen. I projektet LUCERO deltar även de två doktoranderna Falko Schmidt och Martin B. Mojica.

Läs mer om ERC Proof of Concept Grant>>

Kontakt:
Giovanni Volpe, universitetslektor vid institutionen för fysik, Göteborgs universitet, 031-786 91 37, 0766-22 91 37, giovanni.volpe@physics.gu.se

Foto: Giovanni Volpe, foto GU.