Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Gabriela fick drömjobbet på Röhsska efter Guideprogrammet på Göteborgs universitet

Publicerad

Det är inte bara inom ingenjörsstudier man kan få relevanta jobb innan studierna är avslutade - det fick Gabriela Paz Huerta Casas som läst Guideprogrammet på Institutionen för historiska studier erfara. Efter att ha läst halva Guideprogrammet arbetar hon nu även som värd vid Röhsska museet i Göteborg vid sidan om studierna.

 

- Det finns så många historier bakom konst och historiska föremål som jag vill berätta. Till exempel är inte en designväska som ställs ut på Röhsska bara en väska. Det finns en hel process och historia bakom väskan. För att förmedla hela historien bakom ett föremål måste man därför ge av sig själv och samtidigt förmedla kunskap. Om man tycker om att berätta och förmedla kunskap är guideprogrammet helt rätt! tycker Gabriela.

Guideprogrammet, med bas vid Institutionen för historiska studier, är en bred och mångfacetterad grundutbildning. Med ämnen såsom guidekunskap och turism med praktiska inslag från bland annat museivärlden läggs grunden för flera yrkesingångar. Fördjupningskurser inom historia, arkeologi, antikens kultur och samhällsliv, konst- och bildvetenskap och kulturgeografi breddar utbildningen och ger goda möjligheter för specialisering inom yrket. Gabriela hittade sin nisch inom ramen för programmet.

- Jag är utbildad modedesigner men hittade inget jobb i Sverige när jag flyttade hit från Chile. Efter några år i Sverige började jag kika efter en utbildning att läsa och hittade guideprogrammet. Jag tänkte att om det finns en utbildning som leder till ett yrke där jag kan prata om det jag tycker mest om, konst, arkitektur och design, så är det helt perfekt för mig, säger Gabriela.

Programmet ger genom praktiska övningar tillfälle att utveckla sin kommunikationsförmåga i fält. Guidebranschen växer snabbt och är i stort behov av kvalificerad arbetskraft.
Programmet ger möjligheter att arbeta med kommunikation av kultur, historia, natur och konst inom den snabbt växande turistbranschen men även inom den mer traditionellt inriktade museibranschen.

- Jag sökte jobbet som värd på Röhsska museet och det var verkligen mitt drömjobb att få arbeta på ett museum som förmedlar kunskap om konst och design.

Programmet har dessutom gett viktiga lärdomar som Gabriela tar med in i jobbet vid museet.

- Att lära sig prata med människor utan att bli rädd är viktigt, annars kan man inte vara en bra värd vid Röhsska till exempel. Jag har hittat min plats kan man säga – både på Röhsska och i utbildningen, säger Gabriela.


Vill du läsa Guideprogrammet?

Klicka på länken nedan för att läsa mer mer om och ansöka till programmet.

Guideprogrammet 180 hp