Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

FRAM-medlem Thomas Sterner hos Stena Recycling

Thomas Sterner, professor in miljöekonomi och medlem i FRAM:s styrelse, höll ett seminarium om cirkulär ekonomi och återvinning av metaller hos Stena Recycling den 26:e september. 

– Det fanns ett stort intresse för att samarbeta kring policy instrument för en cirkulär ekonomi, där material som plast och metall samlas in, sorteras och återanvänds, säger Thomas Sterner.

Flera direktörer från olika områden inom Stena Recycling och även från dotterbolag var med på seminariet.

– Vi pratade om principer för hur man ska tänka när det gäller styrmedel, hur man ska utforma sådana, säger Thomas Sterner.

Det handlar om att gå systematiskt tillväga, att hitta en orsak och att tänka logiskt runt frågan. En skatt behöver inte nödvändigtvis leda till rätt ändamål.

– Det finns ju skatt på grus till exempel. Men på grund av skatten så krossar man berg istället och använder som fyllnad i vägar och hus. När man spränger berg så lakar ut metaller, vilket leder till utsläpp. Det är inte alls bättre.

Thomas Sterner är professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och medlem i FRAM:s styrelse. Hans fokus i FRAM är utformning av policy instrument, för att komma åt problem med kemikalieanvändning som leder till miljö- eller hälsoproblem.

Under seminariet diskuterades också hur man skulle kunna göra det lönsamt att köpa en funktion istället för en produkt. Idag är det ju oftast inte det.

– Det är ju dyrare att köpa in en elektriker som gör jobbet än att köpa en borr. Motsatsen vore mer hållbar.

– Det var ett intressant seminarium och deltagarna hade många intressanta frågor, säger Thomas Sterner.