Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Forssbergspriset 2020 till Magnus Hakeberg
Professor Magnus Hakeberg vid avdelningen för odontologisk psykologi och folkhälsa
Foto: Ulla Wide, GU
Länkstig

Forssbergspriset 2020 till Magnus Hakeberg

Publicerad

Professor Magnus Hakeberg vid avdelningen för odontologisk psykologi och folkhälsa får Forssbergpriset 2020. Han får priset för sina forskning om hur tandvårdsfobi påverkar patienters orala hälsa och för att han har utvecklat behandlingsmodeller som har varit viktiga för tandvårdsrädda patienter.

Hälsofrämjande insatser och prevention intresserar Magnus Hakeberg. Ett exempel är hälsopromotion, processen som gör det möjligt för en person att förbättra sin hälsa och livskvalitet genom att öka kontrollen över sina vanor.

När det gäller patienter med svår tandvårdsrädsla betonar han vikten av ett tvärprofessionellt samarbete mellan tandläkare och psykologer.

Förutom ära innebär Forssbergs pris en prissumma på 20 000 kronor.

Vad ska du använda pengarna till?
– Pengarna kommer förmodligen att användas till något intressant projekt. Just nu driver vi två stora studier: en randomiserad, kontrollerad klinisk studie där vi testar om en intervention avseende kostbeteende förmedlad av dietist kan hjälpa unga vuxna med omfattande karies samt en där vi bedömer om intraorala röntgenbilder kan förutse förekomsten av osteoporos och framtida skelettfrakturer, berättar Magnus Hakeberg.

På grund av coronapandemin sker presentationen av priset i år digitalt i samband med invigningen av årets odontologiska riksstämma.

Källa: Tandläkartidningen, se www.tandlakartidningen.se/arkivet/nyhet/magnus-hakeberg-far-forssbergspriset/