Bild
Bild på en rad provflaskor med grönt innehåll
SEAlgaePower har startat med odling av olika mikroalger. Dessa ska testas för att se vilka arter som är lämpligast att använda i projektet.
Foto: Giorgia Carnovale
Länkstig

EU-projekt ska omvandla restvatten till en resurs

Publicerad

Ett nytt EU-forskningsprojekt, SEAlgaePower, ska under Göteborgs universitets ledning utveckla tekniker som omvandlar näringsrikt restvatten från sjömatsindustrin till värdefulla produkter med hjälp av mikroalger. I projektet deltar tretton partners från sju länder.

Den snabbt växande vattenbruks- och sjömatsindustrin genererar stora mängder näringsrikt restvatten. Nuvarande metoder för rening av restvatten är mycket dyra och energikrävande. Samtidigt ökar efterfrågan på nya och hållbara resurser avsedda för produktion av livsmedel, material och energi.

Professor Cornelia Spetea Wiklund från Göteborgs universitet leder ett nytt forskningsprojekt, SEAlgeaPower, som samlar ledande universitet, forskningsinstitut, industripartner och innovationsexperter för att utveckla innovativa teknologier som omvandlar industrins restvattenströmmar från vattenbruk och sjömatsindustri till värdefulla, hållbara produkter. Projektet hanterar dessa utmaningar genom att utnyttja mikroalgernas naturliga förmåga att fånga upp och återvinna näringsämnen.

Dubbel utmaning

Projektet kommer att utforma och demonstrera innovativa system som renar restvatten och samtidigt producerar biomassa för nya produkter såsom fiskfoder, livsmedelsingredienser, gödningsmedel, kosttillskott, läkemedel och fibermaterial för medicintekniska applikationer.

– Vårt mål är att omvandla en kostnad till en inkomst. Genom att koppla samman vattenbruk med algodling kan vi minska miljöpåverkan, återvinna värdefulla näringsämnen och skapa nya marknadsmöjligheter för hållbar blå tillväxt, säger Cornelia Spetea Wiklund, professor vid Göteborgs universitet och koordinator för SEAlgaePower. 

SEAlgaePower undersöker främst två forskningsfrågor:

1. Hur kan marina mikroalger från Nordsjön och Medelhavet användas för att rena näringsrikt restvatten från vattenbruk och sjömatsindustri?

2. Hur kan den resulterande biomassan omvandlas till hållbara, biobaserade ingredienser för flera olika industrisektorer?

Genom att kombinera expertis inom marin bioteknik, bioraffinering, cirkulära värdekedjor och hållbarhetsbedömning kommer projektet att främja den senaste tekniken inom blå bioteknik och bidra direkt till EU:s mål för den gröna given och nollavfall.

Projektets partners består inte bara av spetsforskning på olika universitet, det har även en direkt koppling till industrin genom branschpartnerna Klädesholmen Seafood och Ragn-Sells Havbruk som tillhandahåller verkliga restvattenströmmar och valideringsmiljöer.

Förväntade resultat

Under de kommande tre åren kommer SEAlgaePower att:

  • Identifiera mikroalgsarter som är anpassade till nordiska och medelhavsvatten och lämpliga för odling i vattenbruk och processvatten.
  • Demonstrera >90 % näringsämnesupptag och hållbar biomassaproduktion.
  • Utveckla protokoll för proteiner, omega-3 fettsyror, pigment och polysackarider.
  • Utveckla prototyper/ingredienser för livsmedel, foder, gödningsmedel, kosttillskott, läkemedel och fibermaterial för sårvård och regenerativ medicin.
  • Utvärdera miljö-, social- och ekonomisk prestanda för att styra en ansvarsfull uppskalning.

– Genom att sluta cirkeln mellan å ena sidan primär och sekundär sjömatsproduktion och å andra sidan algodling, strävar vi efter att bidra till att etablera en klimatneutral och hållbar blå ekonomi för Europa, säger Cornelia Spetea Wiklund.

Finansiering

Projektet medfinansieras av Sustainable Blue Economy Partnership – Horizon Europe (SBEP2024-558) och Formas (Dnr. 2024-02716).

Projektpartners

Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, RISE forskningsinstitut, NORCE forskningsinstitut (Norge), University of Aveiro (Portugal), University of Palermo (Italien), DTI forskningsinstitut (Danmark), NIBIO (Norge), Nordic Flex House (Danmark), SITES (Irland), University of São Paulo (Brasilien), Klädesholmen Seafood AB och Ragn-Sells Havbruk (Norge)