Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

ERC-anslag till forskning om medieeffekter vid JMG

Adam Shehata vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) har fått cirka 1,5 miljoner euro från det europeiska forskningsrådet ERC för ett omfattande projekt om medieeffekter i ett föränderligt medielandskap.

– Det är förstås väldigt roligt och öppnar unika möjligheter, säger Adam Shehata. Framförallt är det mycket glädjande att vi nu får möjligheter att vidareutveckla forskningen om medieeffekter på en helt annan nivå än tidigare.

Under fem år ska han och forskargruppen bland annat studera långsiktiga medieeffekter på medborgares uppfattningar i ett flertal olika samhällsfrågor, såsom utbildning, hälso- och sjukvård, arbetslöshet, antibiotikaresistens, ekonomi och EU-frågor.

Hur bildar, upprätthåller och förändrar vi våra uppfattningar om dessa ämnen över tid? Och hur hänger det samman med och påverkas av hur vi använder medier och tar del av nyheter? Vilken roll spelar vår bakgrund och våra sociala nätverk?

Unika förutsättningar

– Projektet passar väl in i vår forskningsprofil på JMG, konstaterar Adam Shehata. Vi har unika förutsättningar genom vårt goda samarbete på institutionen med SOM-institutet och Lore att göra datainsamlingar för att undersöka och följa upp effekter hos individer under flera år.

Undersökningarna kommer att genomföras med hjälp av innehållsanalyser, enkäter, fokusgrupper och experiment.

Totalt kommer fyra personer att vara engagerade i projektet som startar i början av 2019 och ska pågå i fem år.

Projektet Varieties of Media Effects (VARME) får förutom medlen från ERC 750 000 kronor per år av rektor vid Göteborgs universitet i strategisk samfinansiering.

ERC Starting Grant (StG) riktar sig till unga forskare (2-7 år efter avlagd doktorsexamen) som är redo att starta en oberoende forskningsgrupp. Bidragets storlek är på upp till 1,5 miljoner euro för en period av max fem år.

Konkurrensen om anslagen är hård. Av årets totalt 3170 ansökningarna beviljades 406 projektanslag.

Kontaktperson
Adam Shehata, telefon 031-786 5057, e-post: adam.shehata@jmg.gu.se
Klicka här för att läsa mer om Adam Shehata och hans forskning.