Bild
Jonathan Zepeda Villela sitter på en ruin i ett bergsmassiv
Jonathan Zepeda Villela är årets mottagare av Cornelius-Ernströmgruppen Climate Scholarship
Foto: Privat
Länkstig

Cornelius-Ernströmgruppen Climate Scholarship till student som vill bygga hållbart

Publicerad

Cornelius-Ernströmgruppen Climate Scholarship har för andra gången delats ut på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Stipendiet på 50 000 kr tilldelas masterstudenten Jonathan Zepeda Villela som arbetar för att kunna erbjuda utvecklingsländer bostäder som producerats på ett hållbart sätt till ett överkomligt pris, och som kan vara ett första steg för social förändring.

Bild
Porträttbild på Jonathan Zepeda Villela
Jonathan Zepeda Villela
Foto: Privat

Bostäder till överkomliga priser och rättvis tillgång till bostäder är två aktuella frågor, särskilt i utvecklingsländer där slumområden och osäkra levnadsförhållanden ökar. Genom att använda packad eller lerblandad jord (rammed earth) som den huvudsakliga konstruktionsmetoden och lokal arbetskraft vill Jonathan Zepeda Villela genom sin affärsidé Terraforma Inc tillhandahålla prisvärda boenden och stimulera hållbar ekonomisk tillväxt.

–  Visionen är att bli banbrytande inom arkitektur och markutveckling och vägledande när det gäller att främja bostäder till rimliga priser och hållbara samhällen, särskilt i underutvecklade länder, säger Jonathan Zepeda Villela.

– Byggnader, och hur vi bygger våra hus idag, bidrar till stora utsläpp av Co2 i världen. Kommersiella fastighetsägare har förstått värdet av att äga hållbara byggnader och att göra befintliga byggnader mer klimatneutrala. Terraforma Inc är ett bra exempel på hur man kan tänka nytt och göra en förändring. Vi är därför glada att stödja deras fortsatta tillväxt med 50 000 kronor, säger Pontus Cornelius, tidigare koncernchef, Ernströmgruppen.

– Det här stipendiet har stor betydelse för mig. Med hjälp av stipendiet kan jag ta fram en småskalig prototyp som på ett effektivt sätt visar fördelarna med att använda packad jord som konstruktionsteknik, säger Jonathan Zepeda Villela.

Kontakt:
Jonathan Zepeda Villela, telefon 0735-6824-37, e-post zepedav.jonathan@gmail.com

Om Cornelius-Ernströmgruppen Climate Scholarship

Stipendiet instiftades med syftet att uppmuntra begåvade studenter att hitta lösningar som gör att vi kan leva inom planetens resurser. Varje år tilldelas ett utvalt antal studenter (eller alumner) på Handelshögskolans affärs- och företagsorienterade utbildningar en symbolisk summa som ett tecken på uppskattning för sina initiativ. Priset tillhandahålls av Ernströmgruppen och Pontus Cornelius som ledde gruppen som VD mellan 2011-2020. Idag är Pontus en privat investerare, styrelseproffs och en fortsatt stark klimatförespråkare.

Om Jonathan Zepeda Villela
Jonathan Zepeda Villela har en kandidatexamen i bank och finans från Universidad Privada de San Pedro Sula i Honduras. Efter sommaren påbörjar han sitt andra år på masterprogrammet Knowledge-based Entrepreneurship på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han är mottagare av Svenska Institutets Global Professionals Scholarship - ett internationellt stipendieprogram för masterstudier i Sverige som syftar till att utveckla framtidens globala ledare som kommer bidra till FN:s globala mål i Agenda 2030.

Han har tidigare arbetat inom finansbranschen och haft kontakt med fastighetsrelaterade startups, vilket väckte hans intresse för fastigheter. Han har också erfarenhet av att arbeta med sociala program som syftar till att främja entreprenörskap i utvecklingsregioner och tror starkt på entreprenörskap som den främsta drivkraften för jobbskapande och ekonomisk tillväxt.