Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Bokomslag Ellen Key mitt i världen
Länkstig

Bok om Ellen Key - en introduktion

Publicerad

Ellen Key mitt i världen är en introduktion till en lika betydande som snårig tänkare. Lär känna författaren och människan Ellen Key, närvarande i alla tider. Baserad på seminarieserien "Från Strand till strand till strand" åren 2009-2010. Av Lis Hellström Sveningson med illustrationer av Ulf Sveningson

Ellen Key (1849–1926) utövar fortfarande inflytande som författare, opinionsbildare och samhällsvisionär. En gigant i sin samtid, älskad, missförstådd och ibland hånad – känd vida utanför Europas gränser. Hon var en av Sveriges främsta kulturpersonligheter, en pionjär insnärjd i sin tids alla tankegångar och debatter. Komplicerad i såväl person som gärning, men också en eklektisk tänkare av vikt inom en rad olika områden – från design och pedagogik till frågor om kön och religion – vid en tid då kvinnor inte förväntades ta plats i offentligheten.

Ellen Key har påverkat allt från den moderna skolan till kvinnans rätt till orgasm och hon tog sig den närmast konstnärliga rätten att säga emot sig själv, samtidigt som litteraturen och yttrandefriheten löper som en röd tråd genom hennes motsägelsefulla textvärld. Ellen Key mitt i världen utgör en introduktion till en lika betydande som snårig tänkare. Lär känna författaren och människan Ellen Key, närvarande i alla tider.

Boken tar sin utgångspunkt i seminarieserien Från Strand till strand till strand som arrangerades av Folkuniversitetet, Göteborgs universitet, Ellen Keyinstitutet och Partille, Ödeshögs och Västerviks kommuner 2009–2010. Bland deltagarna fanns Ulrika Knutson, Ronny Ambjörnsson och Anneli Jordahl.

Boken är skriven av kulturskribenten Lis Hellström Sveningson, och för illustrationerna står Ulf Sveningson som tidigare under 30 år var tecknare vid Göteborgs-Posten.

Om boken

ISBN: 978-91-85359-10-3
Förlag: Folkuniversitetets Akademiska Press
Utgivningsår: 2011
Boken kan beställas via Internetbokhandlar.