Bild
Veteranfriidrottare
Snabb. Stark. Årsrik är en fotoutställning om personer över 60 år som tävlar i internationella friidrottstävlingar, av den brittiska fotografen Alex Rotas.
Foto: Alex Rotas
Länkstig

Blanda alla åldrar!

Det är viktigt med mer mångfald bland bilder av äldre för att motverka ålderism.
Det anser den brittiska fotografen Alex Rotas som specialiserat sig på att skildra äldre elitidrottare och vars bilder visas i utställningen Snabb. Stark. Årsrik. i Hela stadens galleri som öppnar i april.

Porträtt av Alex Rotas.
Alex Rotas fotografier ställs ut i Göteborg 5 april - 29 september.

Hon valde att fokusera på äldre människor när hon fyllde 60. Och på idrott som hon, liksom många andra i hennes ålder och äldre, fortfarande älskar att ägna sig åt.

När hon började söka efter foton på äldre fann hon endast deprimerande bilder på orörliga personer i ett stadium av fysiskt förfall.

- Det var då jag tänkte att någon måste visa en annan bild! berättar Alex Rotas, brittisk fotograf vars uppmärksammade foton ställs ut och  visas utomhus på Hela stadens galleri, en del av Göteborgs 400-årsjubileum, den 5 april-29 september,

Alex Rotas hoppas att hennes bilder ska utmana våra föreställningar om vad vi kan göra när vi blir äldre och få oss att känna oss mer optimistiska och glada inför denna del av livet.

I samband med utställningen kommer hon till JMG och ger en öppen gästföreläsning för alla intresserade om hur hon genom sitt fotograferande vill bekämpa ålderism och bidra till en annan syn på äldre personer.

I Intervjun Mix with people of all ages to combate discrimination berättar hon mer om sina erfarenheter. Ett av hennes bästa tips till den som vill bidra till mer mångfald bland bilder av äldre är att umgås med människor i alla åldrar.

Läs hela intervjun på engelska härhttps://www.gu.se/en/news/mix-with-people-of-all-ages-to-combate-discrimination

Mer information

Ett samarbete mellan JMG, AgeCap, Carin Mannheimers minnesfond och Göteborgs 400-årsjubileum.