Länkstig

Arbetarlitteratur och fotboll

Mathies G Aarhus är Marie Curie-postdok vid Centrum för digital humaniora och Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.

Berätta om din bakgrund.

– Jag är litteraturforskare och har tidigare arbetat med nyare engelskspråkig litteratur. Som doktorand skrev jag en avhandling om litterära berättelser om arbetslöshet från 1930-talet fram till idag. Mitt stora forskningsintresse är relationen mellan arbete och litteratur – både arbetarlitteratur, men också i relation till mer litteratursociologiska frågor.

Bild
Mathies G Aarhus

Vad ska du arbeta med hos oss de kommande två åren?

– Mitt nya projekt handlar om hur arbetsmarknaden påverkar läsningen och är kopplat till Centrum för digital humaniora. I projektet studerar jag nya data från bibliotek och bokplattformar för att undersöka när, hur och varför vi läser. Hur förhåller sig den nya läsningen till våra förändrade arbetsrutiner? Hur påverkar digitalt arbete det litterära mottagandet? Om arbetsmarknaden har blivit "otrygg" de senaste åren, hur påverkar det våra läsvanor?

Berätta något om dig själv!

– Jag är dansk och som så många av mitt slag är jag väldigt intresserad av fotboll och det danska landslaget. Snart drar VM igång, som tyvärr äger rum i en diktaturstat i år, men jag kommer nog ändå att följa Danmarks matcher. Så om du passerar en sportbar i Göteborg och ser mig skrika och vifta med armarna, bli inte rädd.