Bild
US Capitol Building på en klar dag med blå himmel.
US Capitol Building.
Foto: Shutterstock
Länkstig

Amerikansk demokrati missgynnas av gamla ledare

Publicerad

I USA blir ledarna allt äldre. Till exempel är politikerna i representanthuset tjugo år äldre än den genomsnittlige väljaren och den åttiårige presidenten ställer eventuellt upp för omval. Att det är svårt för unga kandidater att bli valda i USA riskerar att undergräva ungas intresse för demokratin, visar forskning från Göteborgs universitet.

Personer under 30 år utgör hälften av världens befolkning. Tidigare forskning visar att endast två procent av dem som sitter i en lagstiftande församling är under 30 år.

– Unga vuxnas relativa frånvaro i politiken kan bidra till vad vi kallar den onda cirkeln av politisk alienation bland unga. Det kännetecknas av låg närvaro av unga i parlament, lågt valdeltagande och lågt politiskt intresse, faktorer som kan förstärka varandra, säger statsvetaren Aksel Sundström.

Underrepresentation av unga är ett stort problem i USA. År 2023 är flera av de mest inflytelserika amerikanska politikerna betydligt äldre än sina väljare. President Joe Biden har fyllt 80 år och är den äldsta presidenten i USA:s historia, senatens minoritetsledare Mitch McConnell är 81 år gammal och Donald Trump, som har tillkännagivit att han än en gång kandiderar till att bli president, blir 78 år under valrörelsen år 2024.

– Till exempel var medelåldern för en ledamot i representanthuset mandatperioden 2020-2022 58 år, vilket är ungefär 20 år äldre än genomsnittsamerikanen. Och åldersglappet mellan väljare och valda har ökat. Mellan 1981–2021 ökade medelåldern bland ledamöterna med tio år.

Få unga nomineras

Det är inte känt sedan tidigare var i processen unga kandidater försvinner i de amerikanska valen. Aksel Sundström har därför tillsammans med Daniel Stockemer, professor i statsvetenskap vid University of Ottawa, undersökt nomineringar av kandidater, urval av kandidater i primärval, samt åldern på de kandidater som vann valen till representanthuset i USA år 2020. Analysen baseras på 1 661 kandidater.

– Både demokrater och republikaner nominerade en relativt liten andel unga vuxna framför medelålders. I urvalet av kandidater var genomsnittsåldern 51,5 år. Endast runt 11 procent av alla kandidater var 35 år eller yngre.

I valrörelsen klarade sig de unga kandidaterna sämre än de äldre. Vinnarna i primärvalen var genomsnitt 54 år gamla och de som slutligen blev invalda i representanthuset var i genomsnitt 58 år.

– Vi ser ett starkt samband mellan ålder och det vi kallar valkapital. Det innefattar erfarenhet av tidigare val och politiskt arbete, stöd från partierna och möjlighet till finansiering av kampanjer. Ofta placerar partierna unga kandidater i distrikt där de har små chanser att vinna och det är problematiskt.

Ledarnas höga ålder anses problematisk

De amerikanska väljarna föredrar alltså inte äldre kandidater. Det är snarare så att äldre kandidater har mer resurser och får ställa upp i mer gynnsamma valdistrikt än yngre, ofta i distrikt som de redan är valda i. Mätningar i USA visar att amerikanerna inte har något emot unga.

– Enligt en undersökning från CBS News från september 2022 uppger 47 procent att politiken skulle bli bättre om det fanns fler unga i politiken. En annan mätning i USA visar att 9 av 10 amerikaner tycker att 75 år borde vara maxåldern för att få tillträda som president.

Ett globalt demokratiproblem

Aksel Sundström och Daniel Stockemer har också studerat problemet med underrepresentation av unga globalt, vilket presenteras i en ny bok. Boken är den första att belysa fenomenet och visar varför unga lyckas bättre att nå politiska poster i vissa länder och inom vissa partier. Forskarna pekar ut ett par faktorer som skulle kunna leda till en bättre representation av unga i maktpositioner. I flera länder, inklusive USA, finns åldersgränser för vilka vuxna som får ställa upp i val.

I USA är gränsen för representanthuset 25 år och för senaten 30 år. Dessa förlegade och godtyckliga åldersregler bryter enligt oss mot demokratiska principer. Budskapet blir ju i förlängningen att de unga inte välkomnas att delta i politiken. Sverige är ett av mycket få exempel på länder där unga faktiskt har hög närvaro i riksdagen, säger Aksel Sundström.

 

Text: Anna-Karin Lundell

Mer information

Underlaget till studien baseras på data från CQ Press Voting and Election Collection, 2021, där en fullständig lista över alla kandidater för 2020 års val till representanthuset finns. Där finns också alla valresultat och information om kandidaternas ålder, kön, etnicitet, valkapital före kandidatur samt militärtjänstgöring. Analyserna bygger på uppgifter om 1 661 kandidater.

Länk till studien: Young adults' under-representation in elections to the U.S. House of Representatives – Electoral Studies (open access, tillgängligt för alla gratis).

Ny bok på samma tema
Youth without Representation: The Absence of Young Adults in Parliaments, Cabinets, and Candidacies. University of Michigan Press, 2022, https://www.fulcrum.org/ebooks/vq27zr057/download?locale=en (open access, tillgängligt för alla gratis).

Aksel Sundström har skrivit om boken på the Conversation: https://theconversation.com/politicians-are-getting-older-shutting-young-people-out-of-decision-making-around-the-world-197140