Bild
Utdelning av Bollan-stipendiet
Foto: Carina Johansson
Länkstig

5 unga forskare tilldelas Bollan-stipendiet för lovande projekt

Publicerad

När granskningsprocessen genomförts stod det klar att fem forskare vid Sahlgrenska akademin tilldelas Bollan-stipendiet 2023. Forskarna driver projekt inom medicin och hälsa och kan med stipendiemedlen använda Core Facilities infrastrukturer.

Den 12 oktober hölls prisceremonin för Bollan-stipendiet. På plats för att dela ut priset var Elisabet Carlsohn och Marie Hornfelt, chefer för Core Facilities och representanter från Lindén-familjen. 

- Det är roligt att se att vi varje år får in många ansökningar och att ansökningarna håller hög kvalité. Årets stipendiater driver alla spännande projekt, säger Marie Hornfelt.  

I de fem projekt som beviljats kommer expertisen hos fyra infrastrukturer hos Core Facilities nyttjas, dessa är Proteomics, Mammalian Protein Expression, Centre for Cellular Imaging och Bioinformatics and Data Centre. 

- Att knyta unga lovande forskare med framstående projekt till våra forskningsinfrastrukturer ett viktigt steg för den gemensamma utvecklingen vid fakulteten. Vi ser mycket positivt på denna typ av samarbete och är tacksamma för testamentet som ger oss möjlighet till detta fina arbete, säger Elisabet Carlsohn. 

Enhetscheferna hos Core Facilitets bedömer först varje ansökan utifrån genomförbarhet. Efter det bedöms och rankas ansökningarna av granskare, utsedda av Rådet för Core Facilities, från de olika institutionerna på Sahlgrenska akademin samt representanter från Chalmers och Västra Götalandsregionen.  

Årets stipendiater 

Gå till den engelska översättningen för att läsa projektsammanfattningar 

Elisabeth Nyström 
60 000 kr att använda vid Mammalian Protein Expression 
Projekttitel: Identification of protease regulatory elements in CLCA1 

Kristina Johansson 
60 000 kr att använda vid Bioinformatics and Data Centre  
Projekttitel: Genetic reprogramming of goblet cell function in asthma   

Debora Dreher Nabinger 
60 000 kr att använda vid Centre for Cellular Imaging 
Projekttitel: Autism, oxytocin, and social interactions: Identification of neural mechanisms and drug targets 

Ermir Zulfaj 
35 000 kr att använda vid Proteomics 
Projekttitel: Proteomic Profiling in Takotsubo Syndrome and the Stress Response of the Heart in Comparison to Acute Myocardial Infarction 

Charlène Perian 
35 000 kr att använda vid Proteomics 
Projekttitel: Collagenous peptides as biomarkers for adipose tissue dysfunction and increased risk for type-2 diabetes 

Bollan-stipendiet

Göteborgs universitet erhöll i testamentet efter Elisabeth Lindén en gåva på 2,4 miljoner kronor att användas för medicinsk forskning. Core Facilities har fått i uppdrag av rektor att fördela stipendiet eftersom det är en plattform med möjlighet att stödja den medicinska forskningen ur ett brett perspektiv


Område
Evenemang