Villa Martinson, belägen strax intill Jonsereds herrgård
Få skaparlust och skrivro Villa Martinsons skrivarlägenheter.
Foto: Håkan Berg

Villa Martinson vistelsestipendium

Ansök om vistelsestipendium till Villa Martinson – den gamla inspektorsbostaden strax intill Jonsereds herrgård. I huset finns fem skrivarlägenheter som du som forskare, författare eller journalist kan få utnyttja via stipendium.

Skrivarlägenheter med arbetsro

Villa Martinson är belägen vid sjön Aspen i kanten av Bokedalens naturreservat, strax intill Jonsereds herrgård. Huset är uppkallat efter Harry Martinson, som i sin ungdom tillbringade en tid i Jonsered.

I huset finns fem lägenheter som forskare, författare och journalister kan utnyttja för arbetsvistelser. Vistelsetiden är vanligtvis en månad. För vistelse krävs ett vistelsestipendium, som du själv måste ansöka om och få beviljat.

Många stipendiater har vittnat om hur Villa Martinson med sin natursköna omgivning och rofyllda miljö ger goda möjligheter till koncentrerat arbete.

Villa Martinson

Ansök om vistelsestipendium

Huvudman för Villa Martinson är Jonseredsstiftelsen, ett samverkansorgan för Partille kommun och Göteborgs universitet.  Stipendierna finansieras av olika stiftelser och fonder.

Ansök via Jonseredsstiftelsen

I flertalet fall ska ansökan göras via Jonseredsstiftelsen genom ansökningsformulär på Partille kommuns hemsida. Ingen särskild ansökningstid tillämpas. Ansökan bör dock göras i god tid före önskad vistelsemånad. Stipendierna delas ut av Jonseredsstiftelsen.

Ansök direkt hos enskild stiftelse eller fond

I några fall görs ansökan direkt hos den enskilda stiftelsen eller fonden. Tidpunkt för ansökan kan där variera. På följande länkar hittar du mer information om dessa stiftelser och fonder:

Stipendiater 2019 - länder och ämnen

2019 års stipendiater kom från Albanien, Kanada, Nederländerna, Turkiet och Venezuela utöver Sverige, och deras ämnesområden var

• arkitektur
  • etnologi
  • fredsstudier
  • genus
  • historia
  • klimatologi
  • litteraturvetenskap
  • marina vetenskaper
  • pedagogik
  • psykologi
  • sociologi
  • socialmedicin
  • socialt arbete
  • svenska som andraspråk
  • teologi
  • ämnesdidaktik

Möjligheter och service

Friluftsliv

Villa Martinson är belägen i direkt anslutning till Bokedalens naturreservat och dess vandringsleder och till sjön Aspen med fina badmöjligheter. Ett stenkast från huset, nedanför herrgårdsbyggnaden, ligger prisbelönta Jonsereds trädgårdar med möjlighet att slå sig ned bland rosenbuskar, perenner och kulturväxter. I herrgårdsområdets hagar betar hästar och får, och naturen bjuder på rikt fågelliv.

Mat

I Jonsereds trädgårdar finns Jonsereds Trädgårdscafé. När universitetet har öppet herrgårdsbyggnaden för verksamhet kan stipendiat i vanliga fall förbeställa, köpa och inta lunch i den vackra matsalen. OBS under rådande pandemitider kan denna tjänst inte tillhandahållas, utan stipendiater hänvisas till restaurang Lille Grisen och dagens lunch på promenadavstånd i den vackra gamla bruksmiljön i Jonsereds fabriker. Där finns också Poppels Öl&Mat och One Cake Café & Bageri. Ytterligare mat- och servicemöjligheter finns inne i Jonsereds samhälle.

Närhet till Göteborg och kringliggande städer

Du kan enkelt ta dig till Göteborg eller närbelägna städer längs sträckan Göteborg-Alingsås med pendeltåg på Jonsereds station. Resa till Göteborgs central tar tolv minuter, till Alingsås central 26 minuter. Gångavståndet från Villa Martinson till stationen är ca 800 meter, på den vackra vägen genom Bokedalens naturreservat. För tågtider se Västtrafik.

Bokedalens naturreservat
Villa Martinson ligger ett stenkast ifrån Jonsereds herrgårdsbyggnad