Bild
Porträtt av Helena Schmidt Burg. Helena har glasögon och sitter framför en datorskärm.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Medarbetarporträtt: Helena Schmidt Burg, bibliotekarie

I två år har bibliotekarien Helena jobbat med undervisning på Biomedicinska biblioteket vid Göteborgs universitet. I sitt jobb träffar hon olika studentgrupper för att lära dem om informationssökning, informationshantering och hur man skriver referenser.

Varför sökte du dig till Göteborgs universitet?

Jag sökte specifikt till Biomedicinska biblioteket på Göteborgs universitet eftersom jag hade hört mycket gott om dem på nätverksträffar för bibliotekarier. Att arbeta på ett av de största lärosätena i Sverige och få tillgång till den stora variationen som det innebär, var också något som lockade mig att söka mig hit. 

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

Det varierar och en arbetsdag kan innebära så många olika saker, vilket är en av de saker som jag uppskattar med mitt jobb. Min huvudsakliga uppgift är att träffa studentgrupper för undervisning i informationssökning och hantering av vetenskapliga källor. Utöver undervisning står jag också vid informationsdisken där jag träffar studenter som kommer in i biblioteket. Sedan är det också en del möten som är kopplade till att planera och förbättra vår undervisning. 

Stenbyggnad som står på ett berg. Nedanför går vägar och en spårvagn
Biomedicinska biblioteket på Medicinareberget.
Foto: Johan Wingborg

Vad gillar du mest med att arbeta på Göteborgs universitet?

Möjligheten att få träffa så många olika typer av studenter! Från studenter inom kulturvård till studenter som läser till läkare, varje grupp har sina egna behov och förväntningar vilket gör mitt arbete väldigt givande och utmanande. Det gör att man får en förändrad bild av vad kunskap är för något eftersom det betyder olika saker beroende på vem du pratar med. 

Något annat som jag uppskattar med att jobba på Göteborgs universitet är möjligheten att lära mig nya saker. Bland annat finns det kompetensutveckling kring AI och hur vi ska förhålla oss till det men också utbildningar hur man göra för att förbättra sin undervisning. Sedan finns det också möjlighet att gå på konferenser och nätverksträffar. Så vi lär oss samtidigt som vi lär ut, vilket är väldigt spännande!