Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Sofia Hammarstrand
Sofia Hammarstrand
Foto: Malin Arnesson
Länkstig

Hon är läkaren som tar ton i klimatfrågan

Publicerad

Sofia Hammarstrand är läkaren vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa som har blivit en nationell frontfigur inom klimat och hälsa. Här berättar hon om vad som driver henne, hur det är att tala inför världens ledare och varför hon tackade nej till att delta på FN:s klimatmöte i december.

På Sofia Hammarstrands första FN-klimatmöte 2016 var det många som undrade varför hon som läkare var där. Nu är det ingen som frågar längre. Hälsa har blivit en allt viktigare fråga i klimatarbetet och att klimat och hälsa hänger ihop är numera en självklarhet.

– Klimatförändringarna är det största hotet mot vår hälsa idag. Men om vi genomför de åtgärder som krävs för att bromsa utvecklingen så är det win-win för både hälsan och miljön. Båda två kommer att må bättre, säger hon.

Målet – att påverka beslutsfattare

Under ett klimatmöte handlar det ofta om att observera. Mycket tid går åt till att sitta i paneler och lyssna till förhandlingar. Bland annat diskuteras hur samhället bör anpassas så att människors hälsa påverkas så lite som möjligt av klimatförändringarna.

– Som observatör har du en viktig roll. Genom din medverkan sätter du press på beslutsfattarna. De kan inte göra hur som helst, allt rapporteras hem till respektive länder och organisationer, säger hon.

Det handlar det också om att påverka beslutsfattare. Som representant för World Medical Association träffar hon alltid den svenska delegationen, bland annat har hon mött Isabella Lövin, Sveriges miljö- och klimatminister.

Forskar på förorenat vatten

Sofia Hammarstrand har jobbat över hela världen. I början av sin karriär ville hon bli kirurg och var bland annat i Kapstaden, Sydafrika där hon studerade traumakirurgi. Men när miljöintresset tog över började hon som trainee på Naturskyddsföreningen för att senare vara med och ta fram Läkarförbundets Klimatpolicy. Som klimataktivist och representant för World Medical Association har hon deltagit i ett flertal klimatmöten.

Idag är hon ST-läkare och doktorand inom arbets- och miljömedicin på avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa. Här forskar hon på PFAS-förorenat vatten och dess påverkan på människor i Ronneby, Blekinge.

Jane Goodall och hennes forskning om schimpanser var stor inspirationskälla för Sofia Hammarstrand när hon var barn. Nu drivs hon av att förändra världen till det bättre för nästa generation.

– Vi människor gör så mycket skada här på jorden. Jag vill kunna se min dotter i ögonen och säga att jag i alla fall försökte vända utvecklingen till det bättre, säger hon.

Fick stå inför världens blickar

Bild
Sofia Hammarstrand i talarstolen under ett av FN:s klimatmöten.
Sofia Hammarstrand i talarstolen under ett av FN:s klimatmöten.

Från klimatmötena i Bonn och Marrakech har Sofia Hammarstrand många starka minnen. Som den gången då hon lyssnade till Arnold Schwarzenegger, tidigare guvernör för Kalifornien, som höll tal om luftföroreningar. För att illustrera ämnet chockade han publiken genom att fejka en astmaattack på scenen.

Men det tydligaste minnet är nog då hon själv skulle hålla tal i FN. Med hjärtat bankande av nervositet steg hon upp i talarstolen under FN:s klimatmöte i Bonn 2017. Klockan var runt midnatt och trots att det var få kvar i publiken – var det ett speciellt ögonblick.

– Det var väldigt stort att få stå där inför världens blickar och tala för nästa generation. Både som ung läkare och som gravid med min dotter, det är något jag aldrig kommer att glömma, säger hon.

Trots möjligheten att få uppleva allt detta igen, valde hon tacka nej till årets stora klimatmöte. Tanken på klimatavtryck och oviljan att vara ifrån sin dotter avgjorde. Hade det varit hennes första klimatmöte, hade hon nog resonerat annorlunda, berättar Sofia Hammarstrand.

– Det kändes inte rätt att ta flyget till ett klimatmöte på andra sidan jorden när klimatmötet var förlagt till Chile. Jag hade inte tid att göra ”en Greta Thunberg” och ta båten över Atlanten, säger hon.

Märker en Gretaeffekt

Dessutom känner sig Sofia Hammarstrand trygg i det kommer finnas många andra unga läkare på plats. De senaste åren har allt fler engagerat sig, något hon tror att hon och hennes kollegor har bidragit till i viss utsträckning, men framförallt är det tack vare en viss 16-åring.

– Jag har märkt av en tydlig ”Gretaeffekt”. Förut var det få som engagerade sig. Greta Thunberg har bidragit till att många har tagit steget, säger hon.

Nu satsar Sofia Hammarstrand på att förändra på hemmaplan. Som ordförande i Sjukhusläkarnas klimatgrupp (del av Läkarförbundet) och som en ofta anlitad föreläsare arbetar hon med att bygga opinion, något som börjar ge effekt. Numera får hon fler förfrågningar om att hålla föredrag än hon hinner med.

– Många som har varit på mina föreläsningar hör av sig efteråt och berättar att de startat egna miljögrupper på sina arbetsplatser. Det är roligt att se när ens arbete ger resultat, säger hon.

Så kan du bidra på din arbetsplats:

  1. Undersök vad din arbetsplats har för beredskap inför värmeböljor. Det är den klimatförändring som framförallt kommer att drabba Sverige.
  2. Som läkare kan du kontakta miljöombud eller verksamhetschef och ta upp frågor som hur man kan minska användningen av engångsmaterial och engångskläder.
  3. Engagera dig i en förening! Du kan gå med i Läkare för miljön (alla vårdprofessioner är välkomna) och/eller starta en egen miljögrupp på din arbetsplats och driva klimat- och hälsofrågor lokalt.
    För mer information: http://www.lakareformiljon.org/