Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Rekonstruktion av Ivar Arosenius hem i Älvängen
Rekonstruktion av Ivar Arosenius hem i Älvängen.
Länkstig

Assembling Arosenius – rekonstruktionen av ett konstnärshem

Forskningsprojekt

Kort beskrivning

En rekonstruktion av Ivar Arosenius hus i Älvängen, som var hans arbetsplats och galleri, hans permanentutställning och hem.

Huset i Älvängen var Arosenius arbetsplats och galleri, hans permanentutställning och hem. Här arbetade han, på övervåningen, med utsikt över bergen, älven och fälten. Han hade låtit installera stora ateljéfönster med generösa utsikter. Väggar och dörrar och snart sagt alla ytor i huset blev, så småningom, och i enlighet med tidens konstnärsideal, bemålade med figurer och landskap och starka oljefärger. Möblerna var enkla men vackra. Inne i huset, alldeles innanför farstutrappen, fanns hallen där Arosenius hängde sina inramade bilder. De går att ana på de fotografier som togs i det sorgslagna huset dagarna efter nyårsdagen 1909: en sista utställning vid Arosenius likvaka.

Vi mäter och dokumenterar för att fånga platsens yttre, för att bestämma gränser och siktlinjer. Rekonstruktionen syftar till att beskriva ett förflutet vars skuggor når framtiden. Projektet hämtar sin kraft ur platsen. Där konstnärskapet fullbordades och avslutades vill vi försöka se det som Arosenius såg, det han valde att omskapa. Hur förvandlar konstnären landskapet? Vilket ljus och vilka skuggor, vilka perspektiv, ljud och lukter bestämmer verkets gestaltning i den översättning han väljer att utföra?