Bild
Länkstig

Vilket Västsverige ryms i litteraturen? En litterär busskonferens

Forskning
Kultur & språk
Samhälle & ekonomi

Platsens betydelse för och i litteraturen är ett faktum. En förskjutning pågår i den nyskrivna svenska litteraturen, från storstaden och den urbana normen till landsort och glesbygd. Intresset för kulturhistoriska platser är samtidigt starkt, och med Litteraturbankens karta över den västsvenska litteraturens geografi kan läsaren och kulturturisten navigera i landskapet.

Konferens
Datum
25 aug 2023 - 26 aug 2023
Plats
Västsverige enligt resplan

Bra att veta
Begränsat antal platser. Konferensen är avgiftsbelagd med kostnader för resa och logi.
Arrangör
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Litteraturbanken och Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen

”Vilket Västsverige ryms i litteraturen” är en ambulerande konferens som vill undersöka hur Västsverige gestaltas i litteraturen, och vad det skrivna ordet gör med platsen. Vilka olika Västsverige kan vi lära känna med hjälp av såväl äldre som nyskriven litteratur? Vilken betydelse har platsen för författaren och hur rör sig författaren mellan centrum och periferi, mellan hemma och borta? Vilka människor, villkor och livserfarenheter skildras, och hur gestaltas miljö och natur? Konferensen är i form av en två dagar lång resa med kortare föreläsningar och samtal som sker såväl på bussen som på de planerade stopp kontinuerligt längs vägen. Med utgångspunkt i platser, historiska villkor, erfarenheter och konstnärliga gestaltningar fördjupar vi förståelsen för Västsverige och dess litteraturer.

Konferensen vänder sig till dig som är yrkesverksam på litteraturfältet som författare, forskare, utbildare, redaktör, kritiker eller arrangör. Konferensen vänder sig också till dig som är yrkesverksam inom landsortspress, kulturarv, besöksnäring, kulturpolitik och regional utveckling.

Vi reser med buss genom Västsverige med stopp på för ämnet betydelsefulla platser.

Resrutt

teborg – Smögen – Munkedal – Uddevalla – Vänersborg – Kinnekulle – Varnhem – Vara – Alingsås – Nääs – Jonsered – Göteborg. Med övernattning på Lundsbrunn vid Kinnekulle.

Talare och samtalsledare

Erik AnderssonDavid AnthinRobert AzarMagnus Bergh – Malin BillerDick ClaéssonYlva GustavssonGunnar D. HanssonPaulina HelgesonMarit KaplaStefan LindbergLotta Magnusson NybergEllen MattsonFredrik NybergLena Ulrika RudekePeter TörnqvistLinda Östergaard


NÄR: 25 – 26 augusti 2023
VAR: Västsverige enligt reseplan
HUR: Föreläsningar och fältstudier, platssamtal, öppen dialog.
Konferensen är avgiftsbelagd med deltagarkostnader för kost och logi.

--- 

INBJUDNINGAR
Till konferensen skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

ÖNSKAR DU DELTA?  VET NÅGON SOM VILL DELTA?
Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i konferensen? Har du en kollega eller samarbetspartner som skulle vilja delta? Maila ditt eller dennes intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och roll inom denna, samt ingång till konferensens ämne.