Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Vetenskaplighet och samhällsengagemang

Forskning

Forskaren - en engagerad kunskapssökare i en tid där det objektiva vetenskapsidealet luckrats upp av förståelsen för att vetenskap utgår från ett tolkande subjekt. Men kanske också en person engagerad i politik, religion, hållbarhet, feminism, hälsa, ekonomi eller migration.

Seminarium
Datum
28 jan 2020
Tid
13:00 - 16:00
Plats
Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Arrangör
Jonsereds herrgård i samverkan med Folkuniversitet

En del forskare anklagas för att vara aktivister. Detta väcker frågor om vetenskapssyn, ståndpunkter och engagemang hos såväl sagesperson som forskare. Men också om rådande hegemoni och ordningar i ett samhälle.

Vad spelar forskningsområde, forskningsobjekt och vetenskapliga metoder för roll i dessa sammanhang? Och hur balanserar forskaren sin profession och sitt personliga engagemang i relation till sitt forskningsobjekt?

Maria Edström docent i journalistik och masskommunikation JMG samt verksam vid AgeCap, Stellan Vinthagen Endowed Chair in the Study of Nonviolent Direct Action and Civil Studies Initiative at The University of Massachusetts, Amherst, USA, och Christian Munthe professor i praktisk filosofi, samtliga vid Göteborgs universitet.

Del II i seminarieserien Forskaren som aktivist -
om vetenskaplighet och samhällsengagemang
.

---

Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och din roll inom denna, samt vilken ingång du har till seminariets ämne.