Länkstig

Kurs i näverskörd: praktiska kursdagar

Hållbarhet & miljö
Kultur & språk
Naturvetenskap & IT

Hantverkslaboratoriet bjuder in till kurser i Skörd av näver i samarbete med länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland. Den 24 juni är det praktiska kursdagar om näverskörd genomförs i Dalarna, Gävleborg & Västernorrland.

Kurs,
Workshop
Datum
24 jun 2024
Tid
Hela dagen
Plats
Dalarna, Gävleborg eller Västernorrland
Antal platser
3x15
Kostnad
800 +moms

Arrangör
Hantverkslaboratoriet och länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland

Det finns ett stort behov av näver inom byggnadsvårdssektorn vid omläggning av ved- och torvtak samt som fuktspärr mellan syll och grund. Utbudet är dock begränsat och därför behöver fler skogsägare och hantverkare börja skörda näver. Här får du chansen att lära dig bedöma när det är lämpligt att skörda näver samt tekniker för att skörda och lagra nävern. Efter en inledning med en kort digital presentation av timmerman Anders Fransson fredag 19 april (läs mer om webbinariet här), blir det praktiska kursdagar i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland i juni månad.

Anmälan och praktisk information

Du anmäler dig till Henrik Larsson på Hantverkslaboratoriet genom att mejla namn och faktureringsuppgifter samt i vilket län det gäller till henrik.larsson@conservation.gu.se. Kostnaden är 800kr +moms som faktureras av Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet. Max 15 deltagare per grupp. Du måste ha praktiska kläder, en vass kniv samt fika och lunch under kursdagen. Dessa instruktörer leder de praktiska kurserna i respektive län;

  • Dalarna: Anders Fransson
  • Gävleborg: Christer Åsentorp
  • Västernorrland: Ulf Palo

Filmer om näverskörd

Hantverkslaboratoriet har producerat filmer om näverskörd och läggning av nävertak: