Bilden föreställer ett kyrkfönster med en glasmålning
Glasmålningar är en av de byggnadsdetaljer som undersökts i stiftsprojektet.

Hantverkskonst i Lunds stifts kyrkor med utblickar i Norden

Hållbarhet & miljö
Kultur & språk
Naturvetenskap & IT

Kalkmålningar, timmermanskonst och glasmålningar har inventerats och undersökts i ett stiftsprojekt i Lunds stift. Resultaten presenteras vid ett seminarium i oktober, arrangerat av Svenska kyrkan och Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet. Är du intresserad, BOKA DATUMEN redan nu!

26 okt 2022 - 28 okt 2022
Kulturen, Lund

Bra att veta
26-27 oktober kommer resultat presenteras från stiftsprojekt som inventerat och undersökt kalkmålningar, timmermanskonst och glasmålningar. Kollegor från Norden, bland annat från Nationalmuseet i Danmark, kommer att föreläsa om aktuella forskningsprojekt.

28 oktober kommer vara ett frivilligt tillval där ett antal kyrkor kommer förevisas. Ett stopp kommer göras vid Lyngsjö kyrka som har fantastiska målningar som attribueras till Finjamästaren, ett närmast intakt 1100-tals taklag över skeppet, Lunds stifts enda bevarade gyllene altare och en världskänd dopfunt som visar mordet på ärkebiskop Thomas Becket.

För frågor och information kontakta stiftsantikvarie Heikki Ranta
heikki.ranta@svenskakyrkan.se
Arrangör
Svenska kyrkan Lunds stift i samarbete med Hantverkslaboratoriet, Göteborgs universitet