Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Hållbart samhälle enligt Marx och Freud

Forskning

Strävan efter ett hållbart samhälle är strävan bort från ett ohållbart samhälle. Karl Marx och Sigmund Freud ger skilda ingångar till frågan om vari det ohållbara för samhälle och människa kan bestå.

Seminarium
Datum
23 jan 2019
Tid
12:00 - 16:00
Plats
Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Hur kan Marx och Freuds respektive teorier om det moderna arbetets alienation och om främlingskap inför kulturen fördjupa vår förståelse för nutidens allt skörare samhällsgemenskaper, alltmer växande klyftor och allt tydligare auktoritära system under frammarsch? Hur förstå balansgången mellan det individuella och det gemensamma, och därtill driften mot ensamhet om det gemensamma inte längre finns?

Sven-Eric Liedman professor em i idé- och lärdomshistoria, Göteborgs universitet, och Per Magnus Johansson psykoanalytiker, leg psykolog samt docent i idé- och lärdomshistoria. Aktuella med den gemensamma boken En spricka i språket. Marx och Freud - våra samtida.

I en serie om samhällsteori och nutidens utmaningar.

---

Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och din roll inom denna, samt vilken ingång du har till seminariets ämne.