Bild
demonstration i Minsk
Länkstig

Exempel Belarus - yttrandefrihet, minne, sanning

Kultur & språk
Samhälle & ekonomi

Under sekler har författare och intellektuella varit det kollektiva minnets och sanningens bärare, försvarare och uttolkare i Ryssland och stora delar av Östeuropa. I dagens Belarus har en ny typ av kollektivt minne och en ny idé om en nation vuxit fram inom bredare grupper av befolkningen.

Seminarium
Datum
8 nov 2021
Tid
09:30 - 15:30
Plats
Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 19, Jonsered

Bra att veta
Jonseredsseminarium. Seminarium på engelska.
Arrangör
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Sveriges författarförbund och Svenska PEN

En process av demokratisering har ägt rum, svår att föreställa sig utan det litterära och konstnärliga förarbete som gjorts av intellektuella och konstnärer. Hur har processen uppstått, och vad händer med den idag, när våld och barbari ånyo dominerar den belarusiska staten? Vilka är yttrandefrihetens, historiens, sanningens och konstens möjligheter idag? Hur ser framtiden ut för dessa känsliga processer? Vad har situationen för likhet med vad som sker på andra håll i världen, t.ex. i Hongkong?

Johan Öberg slavist, essäist och översättare, Olga Shparaga fil.dr. filosofi, European College of Liberal Arts i Belarus, Dmitri Plax konstnär, poet, dramatiker, översättare, Ida Börjel poet, översättare, Olga Bubitj curator i Minsk, deltagare i STATUS-projektet, Denis Romanovski konstnär, lärare; samt Mikael Nydahl översättare, förläggare, adjunkt HDK-Valand, och Fredrik Fällman docent i sinologi, båda vid Göteborgs universitet.

OBS! Programmet kan komma att förändras beroende på det aktuella skeendet i Belarus.
 
Kl 19.00 I ett anslutande kvällsprogram på Stora Teatern i Göteborg diskuterar och läser teaterregissörer, konstnärer och författare ”Konst och motstånd i Belarus”.

----------------


Seminarium och kvällsprogram ingår i "Freedom of Expression - Strategies for the Future" och seminarieserien "History, Memory, Truth".

----------------

INBJUDNINGAR
Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

ÖNSKAR DU DELTA?
Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och din roll inom denna, samt vilken ingång du har till seminariets ämne.